Veřejný ochránce práv bude v seriálu podcastů odpovídat na dotazy

Seriál podcastů s názvem Na kávu s ombudsmanem připravuje veřejný ochránce práv JUDr. Stanislav Křeček. První díl plánuje zveřejnit na začátku prosince. V podcastech bude ombudsman zodpovídat dotazy, s nimiž se lidí obracejí na jeho kancelář, a vysvětlovat problémy v oblastech, kterými se zabývá. „Úvodní díly budou věnovány důchodům – starobním, invalidním a pozůstalostním,“ přiblížila seriál Kancelář veřejného ochránce práv.


Ve svých videích se bude ombudsman zabývat například otázkami, které si kladou lidé před odchodem do starobního důchodu, nebo v souvislosti s pobíráním důchodu. Kupříkladu co se započítává do doby důchodového pojištění, co dělat, když chybí doklady o zaměstnání, jak probíhá přiznávání invalidního důchodu a podobně.

Každý položený a zodpovězený dotaz může podle názoru JUDr. Stanislava Křečka pomoci nejen tazateli, ale také dalším lidem, jejichž situace a problémy mohou být podobné. Ombudsman ale upozorňuje, že podcasty nebudou sloužit k řešení konkrétních stížností na postup úřadů při rozhodování o důchodech. Ty bude ochránce práv dál řešit podle zákona. Nestačí tedy poslat dotaz pouze do podcastu, ale je třeba standardně podat podnět veřejnému ochránci práv.

Své dotazy nebo problémy z oblasti důchodů mohou lidé posílat do konce října na e-mailovou adresu podcasty@ochrance.cz.

Veřejný ochránce práv ročně řeší několik tisíc podnětů. Ty se nejčastěji týkají sociálního zabezpečení, ale také třeba oblasti stavebnictví a regionálního rozvoje či armády, policie a vězeňství.

 

Zdroj: ČTK
Foto: Pixabay

Go to TOP