Jednorázový příspěvek pro důchodce Sněmovna v úvodním kole podpořila

Vládní návrh zákona na poskytnutí jednorázového příspěvku ve výši 5000 korun všem důchodcům Sněmovna na svém jednání 15. září podpořila. Skupina opozičních poslanců však zablokovala žádost vlády hlasovat o něm už v prvním čtení.

 

Uvedený příspěvek by se týkal starobních důchodců i občanů s invalidní nebo s pozůstalostní penzí, vyplacen by měl být ještě do konce tohoto roku.

„Určitě se nejedná o rouškovné ani o žádný populistický krok vlády,“ uvedla k návrhu vlády ministryně financí JUDr. Alena Schillerová, Ph.D. Podle ní přispěje uvedená částka okamžitě ke zlepší životní úroveň důchodců. Ministryně práce a sociálních věcí Dipl.-Pol. Jana Maláčová, MSc., označila předlohu za absolutní prioritu, řekla: „Návrh zákona není populistický krok. Je to kompenzace inflace.“

Ve sněmovním systému jsou už evidovány některé pozměňovací návrhy – například poslanci KDU-ČSL by důchodcům s nadprůměrnou penzí poskytli jednorázově 3000 korun, těm, kteří vedle starobního nebo invalidního důchodu pobírají pozůstalostní penzi, naopak příspěvek o 2000 vyšší, tedy 7000 korun. K příspěvku by také přidali 500 korun za každé vychované dítě. „Mezi nejvíce ohrožené skupiny seniorů z hlediska jejich ekonomické situace patří vdovy, vdovci nebo ti, kteří vychovávali děti. Proto my našimi pozměňovacími návrhy chceme těmto skupinám ulehčit finanční situaci, a především vůči nim nasměrovat pomoc ze strany státu,“ přiblížili důvody k předložení svých pozměňovacích návrhů.

Důchodci a důchodkyně by podle návrhu zákona nemuseli o příspěvek sociální správu žádat. Nárok na mimořádné přilepšení by měli mít ti, kteří budou letos v listopadu pobírat nějakou z penzí a dál na ni budou mít nárok. Dávku 5000 korun by měli dostat tak jako důchod, tedy na účet nebo složenkou. Příspěvek by nepodléhal případné exekuci a nezahrnoval by se do příjmů. Neměl by tak ohrozit pobírání dávek na bydlení či jiných sociálních podpor.

Příspěvek by mohlo dostat 2,89 milionu lidí. Stát by na něj vydal z letošního rozpočtu přibližně 14,5 miliardy korun.

Nyní bude návrh zákona o jednorázovém příspěvku důchodci v roce 2020 projednán Výborem pro sociální politiku.

 

Zdroj: ČTK
Foto: Pixabay

 

Go to TOP