Kuvajt jmenoval mezi členy nejvyššího soudu osm žen

Kuvajt jmenoval do nejvyššího soudu osm žen. Podle agentury AFP je to poprvé, co tato muslimská země pouští ženy mezi členy nejvyššího soudu, který má 54 jmenovaných soudců. Předseda ústavního soudu Júsuf Mutava sdělil, že práce soudkyň bude posouzena po určité době, jejíž délku neupřesnil.

Šéfka kuvajtského ženského kulturního a sociálního svazu Lúlva Sálihová Mulláová řekla, že její organizace usilovala o jmenování žen na soudcovské posty dlouho. „Tato nominace dělá dobře u srdce. Doufáme v další pokrok a v dosažení situace, jaká je v pokrokových zemích,“ citovala ji agentura AFP.

Kuvajt umožnil ženám volit a kandidovat ve volbách až v roce 2005. Už téhož roku se stala členkou vlády Masúma Mubáraková, která byla ministryní zdravotnictví. Do parlamentu byly poprvé ženy zvoleny o čtyři roky později a Mubáraková byla mezi nimi.

Kuvajt je konstituční monarchie a patří k otevřenějším státům v oblasti Perského zálivu. Rodinné záležitosti tam ale spadají pod islámské právo šaría, což dodnes značně omezuje svobodu žen. Na rozdíl od mužů nemohou rozhodovat o uzavření manželství, musejí mít mužského poručníka a nemohou se provdat za nemuslima, což je v případě sňatků mužů dovoleno. Stejně jako v jiných muslimských zemích může mít Kuvajťan naráz i čtyři ženy.

Zdroj: ČTK
Foto: Pixabay

 

Go to TOP