Nový návrh novely trestního zákoníku se týká opakovaných přestupků

Opakované přestupky proti majetku, veřejnému pořádku a občanskému soužití by měly být podle předsedy KDU-ČSL Mariana Jurečky posuzovány jako trestný čin. Šéf lidovců to navrhl jako poslanec v novele trestního zákoníku, který před projednáním ve Sněmovně dostane k posouzení vláda.

„Cílem návrhu je zlepšení ochrany společnosti před méně závažnou kriminalitou prostřednictvím trestního postihu přestupkové recidivy,“ zdůvodnil předlohu poslanec Jurečka. Podle něj by jako trestný čin měly být posuzovány přestupky, jichž se pachatel dopustí potřetí během dvou let a za předchozí dva byl pokutován ve správním řízení.

Novela by se měla vztahovat na krádeže, zpronevěry, podvody, poškození cizí věci, výtržnictví i nepřekažení těchto trestných činů. Za ně hrozí podle skutku až tři roky vězení. Poslanec Jurečka předpokládá, že nepodmíněný trest odnětí svobody bude výjimečným krajním řešením pro soudy. Mohly by využít alternativních trestů podle konkrétních okolností případu od domácího vězení, zákazu činnosti po obecně prospěšné práce.

Hrozba vězení by tak měla být dostatečně odrazující pro přestupkové recidivisty. S jejich přísnějším trestáním počítalo Ministerstvo spravedlnosti v roce 2012, návrh byl ale vládou odmítnut. Dostatečná podle předsedy KDU-ČSL Jurečky není ani novela z roku 2016, která zavedla přísnější správní tresty.

Zdroj: ČTK
Foto: AD

 

Go to TOP