Za schvalování útoku v Christchurchi uložil soud další podmínku

Za schvalování teroristického útoku v novozélandském Christchurchi padl další podmíněný trest. Soud uložil tříletou podmínku O. P. ze Žďáru nad Sázavou. Muž napsal do internetové diskuse několik příspěvků, v nichž mimo jiné chválil, jakou střelec v mešitách zvolil ráži, a litoval toho, že si útočník nekoupil větší zásobníky. Verdikt není pravomocný, státní zástupce pro internetového diskutujícího jako v dalších obdobných případech žádal pět let vězení.

„Neuvěřili jsme tvrzení, že pan obžalovaný nevěděl, co přesně komentuje. Ve všech médiích, na internetu, v novinách, všude byla dostupná informace, že na Novém Zélandu došlo k teroristickému útoku,“ podotkla předsedkyně senátu pražského městského soudu Kateřina Radkovská.

Uložený trest má podle ní sloužit jako varovný signál i pro ostatní lidi, aby si nemysleli, že na internet mohou napsat všechno, co je napadne.

„Ani jsem nevěděl, že to je nějakej trestnej čin, schvalování terorismu,“ vypověděl vyučený muž, který je momentálně nezaměstnaný, který připustil, že vyhledává videa s násilným obsahem, protože mu přijdou zajímavá.

Obžalovaný doposud nebyl trestaný, což státní zástupce Martin Bílý označil společně s doznáním za jedinou polehčující okolnost. Za přitěžující pokládal to, že mužovy opakované příspěvky měly větší dosah, protože na ně reagovali i další návštěvníci serveru. Za podporu a propagaci terorismu mu hrozilo pět až 12 let vězení.

Zdroj: ČTK
Foto: Pixabay

Go to TOP