Návrh zákona o veřejně prospěšných bytových společnostech neprošel

Návrh poslanců ČSSD na vydání zákona o veřejně prospěšných bytových společnostech narazil na jednání vlády 17. srpna na nesouhlas. Podle kabinetu je návrh nekoncepční, nekonzistentní a v některých směrech i neústavní. Návrh počítá mimo jiné s tím, že obce by měly mít při povolování výstavby bytů právo od developerů žádat až čtvrtinu nových bytů pro svoje účely.

Podle vládních legislativců není návrh například zpracován v návaznosti na platný právní řád, řada jeho ustanovení je nejednoznačná a nesrozumitelná. V důsledku toho vláda pochybuje o jeho bezproblémové aplikovatelnosti v praxi. „Vláda vyjadřuje pochybnost nad tím, zda je třeba k podpoře bytové výstavby přijmout zcela samostatnou komplexní právní úpravu a zda by nestačilo využít stávající již právem upravené instituty a nástroje. V této souvislosti v odůvodnění návrhu zákona chybí podrobnější analýza,“ stojí v podkladech.

Nesoulad s ústavním pořádkem přináší podle vlády například navrhované ustanovení, aby vláda nařízením stanovila, v jaké míře by byla bytová společnost zvýhodněna v daních, poplatcích a dalších odvodech.

Návrh počítá například s tím, že obce by měly mít při povolování výstavby bytů právo od developerů žádat až čtvrtinu nových bytů pro svoje účely. Obce by developerům za byty platily pouze nákladovou cenu, zákon by měl podle ČSSD snížit ceny bytů až o třetinu. Zákon by umožnil obcím založit veřejně prospěšnou společnost, která by si vzala úvěr na výstavbu. Zájemci o bydlení by si naopak hypotéku brát nemuseli.

Oslovení analytici a developeři již dříve uvedli, že návrh zákona by ceny bytů nesnížil, ale naopak by vedl ke zdražení.

Zdroj: ČTK
Foto: Pixabay

Go to TOP