Seriál AD: Citační asistent na portálu Zákony pro lidi usnadní tvorbu odkazů

Jak jsme uvedli v prvním díle našeho seriálu, poskytuje právní informační portál Zákony pro lidi zdarma všem zájemcům aktuální znění tuzemských zákonů a dalších ustanovení. Hlavní předností tohoto webu je možnost personalizace stránek. Odborníkům z řad advokátů a dalších profesionálů práva jsou k dispozici sofistikované nástroje a funkce, které mohou využívat podle vlastních potřeb. Jedním z takových nástrojů je Citační asistent.

Všichni někdy potřebujeme ve svých dokumentech či e-mailech odkázat na přesné ustanovení předpisu, tak aby jejich adresát jen kliknul a ihned se mu v prohlížeči zobrazilo, o čem je řeč. Citační asistent je zde proto, aby tvorbu takovýchto odkazů maximálně zjednodušil, a šetřil tak čas váš i adresátů vašich dokumentů.

Pokud Zákony pro lidi zatím nepoužíváte, je pravděpodobné, že jste se s funkcionalitou podobnou Citačnímu asistentu ještě nesetkali. V takovém případě se podívejte na krátké video, které vám možnosti Citačního asistenta ukáže.

 

Abonenti PLUS mohou citovat ustanovení v jakémkoli znění

Citační asistent je nástroj na tvorbu trvalých odkazů na citace předpisů a jejich jednotlivých částí. Umožňuje vytvořit citaci k jakémukoli fragmentu konkrétního ustanovení předpisu v různých formátech a odkazy pohotově sdílet prostřednictvím Facebooku, Twitteru, Googlu nebo e-mailu.

Nástroj se snadno aktivuje tím, že v zobrazeném předpisu kliknete na ikonku uvozovek, umístěnou vpravo na stránce se zobrazeným předpisem. Následujícím kliknutím na vybraný fragment vytvoříte odkaz a prostřednictvím schránky ho můžete použít ve svém textu. Standardní odkaz míří vždy na aktuální znění požadovaného ustanovení bez ohledu na to, zda dané ustanovení bude třeba v budoucnosti změněno novelizací.

Citační asistent je k dispozici všem uživatelům portálu Zákony pro lidi, ale předplatitelé PLUS mají navíc k dispozici bonus v podobě volby, zda chtějí citovat ustanovení předpisu v aktuálním či jakémkoli jiném znění. Odkazy na ustanovení v minulých zněních tedy mohou vytvářet pouze abonenti prémiové služby PLUS, otevírat takové odkazy však může kdokoli bez omezení.

Využívejte naplno všech nástrojů portálu Zákony pro lidi

Na funkci Citačního asistenta si rychle zvyknete. „Zákony pro lidi používám už řadu let jak pro svou práci, tak i pro psaní článků. Velmi mi vyhovuje možnost vkládat do textů URL odkazy na konkrétní ustanovení v právním předpisu, se kterým se pak každý čtenář může sám seznámit. Vytváření odkazů s využitím nástroje Citační asistent je velmi jednoduché,“ konstatuje člen Rady Českého telekomunikačního úřadu Jiří Peterka.

Stále více právníků využívá portál Zákony pro lidi jako svou „virtuální kancelář“. Moderní prostor se spoustou praktických vychytávek, které urychlují, zpřesňují a zároveň i usnadňují práci. Výhody Citačního asistenta proto ještě více vyniknou, je-li využíván ve spolupráci s ostatními nástroji. Podmínkou je, že uživatelé Citačního asistenta chytře a efektivně zapojí do chodu svých „pracoven“.

Zákony pro lidi dokážou mnohem víc než jen zobrazovat předpisy. Proto vám na stránkách Advokátního deníku již brzy nabídneme pokračování v podobě článku pojednávajícím o dalších vybraných nástrojích a funkcích portálu, o nichž možná nevíte, a které přitom můžete začít ihned využívat ve své praxi.

 

Pavel Gardavský
Foto: Zákony pro lidi

 

 

Go to TOP