Nizozemský soud chce názor SD EU na nezávislost polských soudů

Soud v Nizozemsku oznámil, že požádá Soudní dvůr EU o posouzení, zda může vydat stíhaného Poláka do jeho vlasti. Soud v Amsterodamu totiž nevěří, že polské soudy jsou nezávislé na tamní vládě, a nehodlá proto podezřelého vydat, dokud Soudní dvůr EU nerozhodne, že tak má učinit. Podle listu De Telegraaf je to poprvé, co někdo vznesl k SD EU podobný dotaz.

Podezřelý čelí obvinění, že společně s dalšími společníky koupil asi 200 kilogramů drog a pašoval je do Polska. Polské úřady žádají jeho vydání, protože jej chtějí stíhat na domácí půdě, nizozemský soud však dospěl k závěru, že polská vláda práva je silně narušena, a s vydáním proto váhá.

Polsko vede s EU dlouhodobý a širší spor o své justiční reformy prováděné vládní stranou Právo a spravedlnost, které podle Bruselu podkopávají nezávislost polského soudnictví. Soudci v Lucemburku případy spojené s polským soudnictvím na podnět Evropské komise posuzovali již několikrát.

Loni například dospěli k závěru, že zákon snižující důchodový věk polských soudců je v rozporu s unijním právem. Stejně hodnotili i normu, jež polské vládě umožňuje zasahovat do složení nejvyššího soudu. EK také v dubnu zahájila nové řízení s Polskem kvůli zákonu, který umožňuje trestat soudce stavějící se proti této kontroverzní justiční reformě.

Zdroj: ČTK
Foto: SD EU

Go to TOP