Protikorupční sdružení doporučují posílit ochranu whistleblowerů

Ochrana oznamovatelů protiprávního jednání by měla být v chystaném vládním návrhu zákona podle protikorupčních organizací posílena. Organizace také doporučily změnit postavení orgánu, na který by se měli takzvaní whistlebloweři obracet. O připomínkách, které zaslaly Ministerstvu spravedlnosti, informovala iniciativa Rekonstrukce státu.

„Přestože současný návrh ministerstva spravedlnosti splňuje v mnoha bodech nároky na funkční systém ochrany oznamovatelů například širokou definicí oznamovatele nebo reflektováním důležitosti interního oznamování, nenaplňuje plný potenciál,“ uvedla iniciativa.

Protikorupčním organizacím včetně Transparency International se nelíbí, že oznamovatelé by se měli obracet na agenturu, jež by byla ministerským odborem. „Chybí tak jasné záruky nezávislosti, které požaduje i související evropská směrnice, ze které zákon vychází,“ míní. Whistlebloweři by tak mohli mít podle iniciativ obavy oznámení podávat. Organizace doporučily přidružit agenturu k nezávislým institucím, jako je třeba úřad ombudsmana.

Zákon by podle iniciativ neměl rozlišovat oznámení podle významu, když oznamovatelé obyčejných podání by byli pod slabší ochranou. Rekonstrukce státu navrhuje dále posílení zásad důvěrnosti oznámení a výslovné umožnění anonymního oznámení.

Obdobná kritika jako od protikorupčních iniciativ zaznívá od opozičních Pirátů. Do Sněmovny předložili vlastní verzi předlohy o ochraně oznamovatelů protiprávního jednání. U návrhu Ministerstva spravedlnosti skončilo tento týden připomínkové řízení.

Zdroj: ČTK
Foto: Pixabay

Go to TOP