Hlasování osob v karanténě? Je třeba změnit zákon, říká vicepremiér Hamáček

K tomu, aby v podzimních krajských a senátních volbách mohli hlasovat i lidé, kteří jsou kvůli pandemii Covid-19 v karanténě, je podle vicepremiéra a ministra vnitra Jana Hamáčka třeba změnit zákon, konkrétně ustanovení, podle něhož právě osoby v karanténě kvůli zdravotnímu stavu volit nemohou. Jak vicepremiér Hamáček uvedl, změnu by mohl Parlament projednat ve zrychleném režimu v srpnu nebo v září.

„Ať uděláme cokoli, tak to bude muset znamenat změnu volebního zákona,“ uvedl vicepremiér Jan Hamáček. Reagoval tak na výzvu Senátu, aby vláda urychleně nalezla řešení v rámci platných zákonných pravidel. Bude třeba upravit to ustanovení zákona, podle něhož lidé v karanténě nemohou hlasovat kvůli svému zdravotnímu stavu. Zákaz volit by zůstal zachován pro vybranou skupinu nemocných, například pro pacienty s otevřenou tuberkulózou.

K tomu ministr zdravotnictví Mgr. et Mgr. Adam Vojtěch, MHA, řekl, že by bylo možné najít i jiné cesty, zmínil kupříkladu možnost dezinfekce hlasovacích lístků. „Řešení existují a my je budeme navrhovat, chceme zachovat volební právo co nejvíce lidem,“ přiblížil postup svého ministerstva Adam Vojtěch. Zdůraznil, že v žádném případě nepřipustí odklad voleb: „Myslím, že jsme schopni s epidemiology a hygieniky nastavit pravidla tak, aby se volby konaly.“ Volby do krajských zastupitelstev se uskuteční 2. a 3. října společně s prvním kolem voleb do třetiny Senátu.

Vedle výše uvedené varianty by situaci mohla vyřešit i korespondenční volba. K tomu ale vicepremiér Jan Hamáček sdělil, že do podzimních voleb se hlasování poštou zavést nestihne. Podle Senátu by tedy mělo být korespondenční hlasování schváleno alespoň do sněmovních voleb v roce 2021. Možnost hlasování poštou má v současné době většina států v Evropě, výjimkou je vedle ČR Chorvatsko, Řecko, Malta, Kypr a Bulharsko.

Volby se i při pandemii Covid-19 uskutečnily například v Polsku nebo v Jižní Koreji. Každý z voličů měl při tom k dispozici před volební místností jednorázové rukavice nebo pero pro úpravu hlasovacích lístků. Voliči také mohli využít speciálně upravené volební místnosti.

 

Zdroj: ČTK
Foto: Pixabay

Go to TOP