Po obcích byl kompenzační bonus přiznán i krajům a Praze

Pětistovku na jednoho obyvatele by jako jednorázový příspěvek od státu mohly dostat i kraje a hlavní město Praha. Návrh zákona o zvláštním opatření zmírňujícím dopady zákona č. 159/2020 Sb., o kompenzačním bonusu v souvislosti s krizovými opatřeními v souvislosti s výskytem koronaviru SARS CoV-2, do rozpočtů územních samosprávných celků, odhlasovali na poslední schůzi přítomní senátoři bez připomínek. Příspěvek má nahradit výpadek příjmů způsobený vyplácením bonusu živnostníkům a dalším lidem, které ekonomicky poškodila pandemie Covid-19.

Vláda vyplácí takzvaný kompenzační bonus ve výši 500 korun denně hlavně osobám samostatně výdělečně činným (OSVČ) z peněz, které vybere na daních z příjmů zaměstnanců. Jde o tzv. sdílenou daň, o niž se státní rozpočet dělí s kraji a obcemi.

Původní návrh zákona počítal s tím, že by kraje měly dostat 400 korun na jednoho obyvatele, obce pak 1000 korun na hlavu. Na podnět některých výborů byly částky zvýšeny na 500 a 1200 korun. Senát tento týden schválil vládní návrh navyšující částku pro obce na 1250 korun.

„Neznám jediný argument, proč by obce měly být tímto způsobem kompenzovány, a kraje ne,“ komentoval normu předseda senátního Výboru pro hospodářství, zemědělství í a dopravu Vladislav Vilímec. Senát navrhl Sněmovně, aby zákon schválila ve zrychleném režimu již v prvním čtení. Poté by se vrátil opět do Senátu.

Ministerstvo financí má poukázat peníze krajům do 60 dnů od nabytí účinnosti zákona, čerpat je má z kapitoly Všeobecná pokladní správa.

 

 

Zdroj: ČTK
Foto: Pixabay

Go to TOP