Platforma YouTube nemusí poskytnout údaje o pirátských nahrávkách

Na základě směrnice Evropského parlamentu a Rady 2004/48/ES, o dodržování práv duševního vlastnictví, při protiprávním nahrání filmu na takovou internetovou platformu, jako je například YouTube, může majitel požadovat po provozovateli platformy pouze poštovní adresu dotčeného uživatele, nikoliv však jeho e-mailovou či IP adresu, nebo dokonce jeho telefonní číslo. V dnešním rozsudku ve věci Constantin Film Verleih (C-264/19) vs. YouTube LLC a Google Inc. o tom rozhodl Soudní dvůr Evropské unie.

Nejvyšší justiční instance EU se problémem zabývala poté, co se na ni obrátil německý soud. Ten rozhodoval o sporu mezi německou filmovou distribuční společností Constantin Film Verleih a firmou Alphabet, jejíž součástí je i společnost Google, vlastník služby YouTube.

Majitel internetové platformy YouTube odmítl poskytnout společnosti Constantin Film Verleih podrobné kontaktní údaje lidí, kteří v letech 2013 a 2014 na YouTube nelegálně umístili několik filmů oficiálně distribuovaných dotčenou společností.

Soudní dvůr EU ve svém rozsudku konstatoval, že směrnice Evropského parlamentu a Rady 2004/48/ES, o dodržování práv duševního vlastnictví, dává majiteli licence nárok pouze na zjištění poštovní adresy, nikoli dalších údajů. To znamená, že telefonní číslo, e-mailovou adresu či IP adresu počítače tak internetové platformy poskytovat nemusejí.

Soudní dvůr zároveň upřesnil, že členské státy Evropské unie mají možnost přiznat nositelům práv duševního vlastnictví právo na získání úplnějších informací, avšak s výhradou, že je zajištěna spravedlivá rovnováha mezi různými dotčenými základními právy a dodržování ostatních obecných zásad unijního práva, jako je zásada proporcionality.

 Celé znění zprávy Soudního dvora EU najdete ZDE

 

Zdroj: curia.europa.eu a ČTK
Foto: Pixabay

Go to TOP