Nejvyšší soud USA odmítl sexuální diskriminaci na pracovišti

Nejvyšší soud Spojených států podpořil práva sexuálních menšin, když rozhodl, že zlomový zákon ze 60. let zakazující diskriminaci na pracovišti chrání také homosexuály a transgenderové osoby. Většina soudního senátu se přiklonila k výkladu, že zaměstnavatel, který člověka s menšinovou sexuální orientací kvůli této vlastnosti propustí, daný federální zákon porušuje. Tento týden o tom informovaly světové zpravodajské agentury.

Verdikt se týká klíčového ustanovení v zákoně o občanských právech z roku 1964. To zakazuje zaměstnavatelům diskriminovat osoby na základě pohlaví, rasy, barvy pleti, národnosti a vyznání. Šest z devíti soudců Nejvyššího soudu vyjádřilo názor, že „Článek VII“ před diskriminací chrání i zástupce sexuálních menšin.

Agentura AP verdikt hodnotí jako o „významné vítězství pro práva LGBT (leseb, gayů, bisexuálů a transgenderových osob) před konzervativním tribunálem“.

Soudce Neil Gorsuch v odůvodnění rozsudku uvedl, že propuštění zaměstnance za to, že je homosexuál nebo transgenderový člověk, je protizákonné, protože v rozhodnutí hraje roli pohlaví. Propuštěný v takovém případě přišel o práci v důsledku „vlastností nebo činů“, které by zaměstnavatel u osoby jiného pohlaví nebral v potaz, což je přesně to, co Článek VII zakazuje. Podle většiny soudců je tedy jasné, že federální zákon chrání i zástupce sexuálních menšin.

Soudní verdikt bude mít velký význam pro miliony lidí s menšinovou orientací, kteří aktuálně podle odhadů v USA pracují. Důvodem je to, že ve většině amerických států nejsou zákonem chráněni před diskriminací na pracovišti. Experti z Kalifornské univerzity v Los Angeles odhadují, že celkem žije v USA asi 11,3 milionu gayů, leseb bisexuálů a transgenderových osob.

Zdroj: ČTK
Foto: Pixabay

Go to TOP