Senát schválil novelu daňového řádu, vznikne online finanční úřad

Senát schválil novelu daňového řádu, která umožní vznik portálu MOJE daně. Projekt online finančního úřadu má umožnit hlavně občanům, aby si mohli spravovat své daňové záležitosti z domova nebo kanceláře. Novela přináší i další změny, má například zjednodušit kontrolní postupy. U předchozí novely vyvolával spory a kritiku opozice hlavně návrh na 45 denní lhůtu pro vracení odpočtů na dani z přidané hodnoty. Aktuální návrh toto prodloužení neobsahuje.

Schválený systém MOJE daně by měl být podobný internetovému bankovnictví a jeho uživatelé by měli mít lepší přehled o svých daňových povinnostech.

Dále novela umožňuje při vymáhání zajišťovacích příkazů využít nejen exekuci, která může fungování firmy ohrozit, ale i prohlášení o majetku nebo zástavní právo. V případě prohlášení o majetku nebude ochromena činnost firmy proto, že by neměla přístup ke svým penězům. O jeden měsíc se má prodloužit lhůta pro podání daňového přiznání, pokud ho poplatník podá elektronicky.

Předloha také snižuje veškeré sankce o šest procentních bodů. Nyní sankce vycházejí na 16 procent, nově by měly být deset procent. Současně se zvyšuje částka, od níž vzniká sankční úrok, na 1000 korun. Zavádí se možnost individuálně prominout pokutu za opožděné podání daňového přiznání nebo zúčtování. Úrok z nesprávně stanovené daně se zvyšuje na dvojnásobek po dobu, kdy je nesprávně stanovená daň vymáhána v exekučním řízení.

Nyní dostane novelu daňového řádku k podpisu prezident.

Zdroj: ČTK
Foto: Pixabay

Go to TOP