Německý nejvyšší správní soud rozhodl o prohloubení koryta Labe u Hamburku

Německý nejvyšší správní soud v Lipsku dal zelenou plánům Hamburku na prohloubení koryta Labe. V již započatých úpravách tak smí město pokračovat. Cílem mnohasetmilionového projektu, proti němuž se dlouhodobě stavěly ekologické organizace, je prohloubit koryto řeky pramenící v Česku tak, aby se do přístavu ze Severního moře kdykoliv bez problémů dostaly nákladní lodě s ponorem až 13,5 metru a s nimi ročně o tři miliony kontejnerů navíc.

Do nejdůležitějšího německého přístavu, který přímo nebo zprostředkovaně dává práci 150 tisícům lidí, nyní některé velké nákladní lodě vůbec nemohou vplout. Jiné musejí hodiny čekat na příliv. Město se obávalo, že kvůli tomu v dlouhodobém horizontu přístav nebude konkurenceschopný, a proto už před 18 lety rozhodlo o již devátém prohloubení koryta řeky od 19. století.

Lipský správní soud však plány města začátkem roku 2017 zkřížil. Konstatoval sice, že proti většině záměru nemá výhrady, části ale vykazují právní nedostatky, které je nejprve třeba napravit. Za jeden z nich označil nedostatečné zohlednění chráněných rostlin, které v oblasti rostou. Proti upravenému záměru ze strany města už dnes soud výhrady neměl, a odmítl tak žalobu ekologických organizací.

Cílem projektu, který má přijít na více než 770 milionů eur (20,6 miliardy Kč), je dosáhnout toho, aby se do přístavu dostaly i nákladní lodě s ponorem 13,5 metru a úpravy mají také umožnit, aby se lodě vplouvající a vyplouvající z přístavu snáze vyhnuly. Hotovo má být příští rok.

Zdroj: ČTK
Foto: Pixabay

Go to TOP