Nový předseda Nejvyššího soudu Petr Angyalossy představil své vize

Nový předseda Nejvyššího soudu Petr Angyalossy na dnešní tiskové konferenci v Brně řekl, že za své jmenování nic prezidentovi neslíbil a ani nedostal od Miloše Zemana žádné podmínky, které by musel splnit.

Délku rozhodování Nejvyššího soudu chce s kolegy řešit individuálně. Při očekávané personální obměně soudu preferuje zkušené kariérní soudce, nevylučuje ani jiné právní profesionály, pokud by byli „enormně erudovaní„. „Není to vyloučeno, ale přicházelo by to v úvahu jen velice výjimečně,“ řekl Angyalossy.

Ke svým prioritám v desetiletém mandátu řadí zvyšování prestiže NS i důvěry v justici a zkracování dovolacího řízení, například u trestních věcí ze 45 dní na průměr 30 až 35 dní. Civilní kolegium rozhoduje déle, průměrná doba tam činí 196 dní. V rámci EU jsou čísla podle Angyalossyho nadprůměrná, přesto lze ještě dosáhnout zlepšení.

Někteří soudci pracují podle nového předsedy už nyní rychle, píšou stručná, věcná rozhodnutí. „Jiní ale mají akademičtější přístup, jejich verdikty připodobnil k malým diplomovým pracím. Je potřeba to řešit individuálně,“ uvedl Angyalossy.

Někteří odborníci kritizovali výběr nového předsedy NS jako neprůhledný. Podle Angyalossyho ale prezident Zeman postupoval v souladu s platnou právní úpravou. „Nestalo a neděje se nic nezákonného,“ uvedl Angyalossy.

Registruje také kritiku, která zazněla třeba od bývalé předsedkyně NS Ivy Brožové, podle které by byl mnohem lepším kandidátem Robert Fremr. „Nemusím být sympatický úplně všem,“ uvedl nový předseda NS.

Hlavu státu čeká brzy také výběr nového místopředsedy NS. Romanu Fialovi vyprší na konci roku desetiletý mandát. Petr Angyalossy zatím s prezidentem o jménu místopředsedy nehovořil. „Zatím je na to čas,“ uvedl předseda.

Nový předseda Nejvyššího soudu by si také přál, aby instituce měla reprezentativnější sídlo, vhodnější pro justiční účely. Je však realista, je prý nutné brát ohled na finanční možnosti státu. Současné sídlo po loňském otevření přístavby „kapacitně zhruba vyhovuje“. „Musíme se pohybovat v reálu, pohybovat se taky v určitých finančních možnostech státu, zda si může dovolit pro NS postavit nebo získat a rekonstruovat nějakou historickou důstojnou budovu,“ řekl Angyalossy.

Zdroj: ČTK
Foto: NS

 

Go to TOP