O sporné novele zákona o zadávání veřejných zakázek Sněmovna nejednala

Spornou novelu zákona o jednodušším zadávání veřejných zakázek prostřednictvím jednacího řízení bez uveřejnění dnes, 13. května, Sněmovna zrychleně v legislativní nouzi neschvalovala. Dolní komora předlohu z programu schůze vyřadila. Opozice poukazovala na to, že navrhované změny by otevřely prostor pro možnou korupci.

Vládní ANO předpokládá, že předlohu dolní komora projedná v běžném procesu nejdříve na schůzi, která začne 26. května. Například předseda STAN Vít Rakušan ale soudí, že novela by se neměla projednávat vůbec, protože je špatná. Vyřazení novely z programu dnešní schůze žádali Piráti, lidovci, TOP 09, ODS i hnutí SPD.

Vláda předložila novelu v souvislosti s epidemií nového koronaviru. „Je nezbytné zajistit, aby jednací řízení, které je zadáváno v krajně naléhavých okolnostech, bylo co nejméně administrativně náročné,“ stojí v důvodové zprávě. U takových zakázek převažuje podle ministerstva pro místní rozvoj veřejný zájem na jejich rychlém plnění. Předlohu ale kritizují i protikorupční organizace Transparency International a Rekonstrukce státu. Podle všech oponentů návrhu by novela mohla vést k tomu, že státní zakázky získají i firmy s neprůhlednou vlastnickou strukturou, takže by nebylo možné kontrolovat, kdo skutečně peníze za státní zakázky získává. Na zakázky by mohly nově dosáhnout také podniky s dluhy vůči státu nebo společnosti v insolvenci a v likvidaci.

Zdroj: ČTK
Ilustrační foto: Pixabay

Go to TOP