SD EU bude řešit krácení přídavků na děti cizincům pracujícím v Rakousku

Rakouský soud se obrátil na Soudní dvůr Evropské unie s dotazem, zda je v souladu s unijním právem takzvaná indexace přídavků na děti pracujících cizinců. Upozornilo na to dnes české velvyslanectví ve Vídni. Rakousko od 1. ledna 2019 snížilo přídavky na děti cizinců, kteří sice v zemi pracují, ale jejichž potomci žijí ve vlasti.

Dotaz na soulad s unijním právem podal Spolkový finanční soud na základě stížnosti české pendlerky, které se opatření dotklo. K případu rakouský soud uvedl, že Češka žije se dvěma dětmi a jejich otcem v Česku a že do Rakouska dojíždí za prací pouze ona. Do prosince 2018 dostávala na rodičovském příspěvku a díky daňovému zvýhodnění na děti celkem 374,80 euro (10 150 korun) měsíčně, od loňského ledna ale tato částka klesla na 232 euro (6300 korun).

Češka s indexací nesouhlasila, proto finanční úřad požádala o vyplácení plné sumy. To ale úřad odmítl. Případ letos v březnu převzal Spolkový finanční soud, který chce verdikt vynést až poté, co Soudní dvůr Evropské unie vydá zmíněný nález.

Česká liberální europoslankyně Martina Dlabajová k případu uvedla, že žádost rakouského soudu o posudek značí, že Vídeň s indexací couvá, protože Evropský parlament dlouhodobě usiluje o tom, aby se věcí zabýval Soudní dvůr EU. „Jsem přesvědčena, že se jedná o diskriminaci a rozdělování osob na dvě kategorie. Rakouský zákon je jasným příkladem toho, kdy se jedna země EU snaží omezovat práva pracovníků z jiného státu EU. To je něco, co bychom neměli v moderní Evropě dopustit,“ uvedla k rakouskému opatření Dlabajová.

Na základě indexace dostávají lidé z jiných zemí Evropské unie, kteří pracují v Rakousku, od rakouského státu na děti žijící v jejich vlasti přídavky odpovídající životním nákladům v zemích původu. Výsledkem je především to, že pracovníci z chudších členských zemí včetně Česka či Slovenska dostávají od ledna na své děti žijící ve vlasti méně peněz, zatímco zaměstnanci ze skandinávských zemí, Nizozemska či Švýcarska, kterého se opatření rovněž týká, naopak více.

Zdroj: ČTK
Foto: Pixabay

Go to TOP