Prezident Miloš Zeman odmítl kvůli koronaviru vyhlásit amnestii

Prezident Miloš Zeman odmítl vyhlásit amnestii. Reagoval tak na podnět advokátů, kteří mu tento krok navrhli v souvislosti s pandemií nového typu koronaviru. Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček dnes v tiskové zprávě sdělil, že Zeman je zásadním odpůrcem plošné amnestie. Zároveň tento podnět v současné epidemiologické a ekonomické situaci považuje za škodlivý.

Advokát JUDr. Petr Toman, LL.M.,  zaslal návrh prezidentovi republiky ve čtvrtek 26. března 2020. Ministryně spravedlnosti Marie Benešová v pátek napsala, že se tématem zabývá. Její úřad ale následně popřel spekulace, že by amnestii aktuálně připravoval.

Respektuji rozhodnutí pana prezidenta. Byl bych ale rád, kdyby nezapadly důvody, které mě k návrhu vedly. Jednak je to pomoc rodinám, které to v době pandemie potřebují, ale i vysoký, dokonce dvojnásobný počet vězňů, které v našich věznicích máme oproti ostatním státům Evropy. Můj návrh vycházející ze soucitu s postiženými rodinami nepovažuji za škodlivý a jsem rád, že se o něm diskutuje. Třeba se díky diskuzi podaří najít jiná řešení, jako jsou například  přerušení výkonu trestu nebo změna výkonu trestu na domácí vězení, k nimž už přistoupili jinde ve světě, uvedl v reakci na sdělení Hradu JUDr. Petr Toman, LL.M., a poděkoval všem, kteří návrh podpořili.

Zdroj: ČTK
Foto: Pixabay

Go to TOP