V obchodním rejstříku nebude v budoucnu uvedeno bydliště statutárů

Dne 18. února 2020 informoval vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček na setkání se zástupci živnostenských úřadů, že plánuje změny zapsaných údajů v obchodním rejstříku. S tím musí ještě souhlasit i Ministerstvo spravedlnosti ČR. V obchodním rejstříku by v budoucnu nemělo být veřejně přístupné bydliště statutárních orgánů. Adresa by měla být dostupná pouze na vyžádání.

Podnikatelé by rovněž v budoucnu nemuseli účetní závěrky a další dokumenty odesílat finanční správě a následně ještě vkládat do obchodního rejstříku. Vložení by mělo být automatické.

Podnikatelé by podle ministra Karla Havlíčka měli mít také od příštího roku možnost společného odvodu za zdravotní a sociální pojištění a daň z příjmu.

Ministr chce rovněž v budoucnu změnit i způsob kontrol podnikatelů. Živnostenské úřady provádějí kontroly podle živnostenského zákona, ČOI podle zákona o České obchodní inspekci. Karel Havlíček uvedl, že ČOI ročně uskuteční 30 tisíc kontrol a živnostenské úřady 40 tisíc. Zhruba 1000 kontrol je provedeno společně. Záměrem Ministerstva průmyslu a obchodu ČR je prý to, aby počet společných kontrol vzrostl, a naopak se snížil celkový počet kontrol, které během roku dopadají na podnikatele.

 

Zdroj: ČTK, foto Pixabay.

Go to TOP