Slovenský Parlament schválil částečné zpřísnění provádění interrupcí

K částečnému zpřísnění pravidel provádění umělého přerušení těhotenství a k vyšší peněžité pomoci rodičům při narození dítěte se zdravotním postižením směřují v sousední Slovenské republice. Návrh zmíněných změn schválil ve středu 6. října 2021 v prvním čtení slovenský Parlament. V loňském roce přitom sněmovna prakticky stejnou předlohu odmítla, poslanci v minulosti nepodpořili ani výrazné ztížení přístupu žen k umělému přerušení těhotenství. Počet interrupcí na Slovensku za poslední dvě desetiletí výrazně klesl.

 

Nejnovější předloha počítá s tím, že od května příštího roku bude možné vykonat interrupci až po čtyřech dnech od chvíle, co lékař odešle Národnímu centru zdravotnických informací hlášení o poučení ženy o zákroku či například o možnosti absolvovat utajený porod. To by znamenalo zdvojnásobení lhůty, která se nemá uplatňovat pro případ bezprostředního ohrožení zdraví nebo života ženy. Jedna z navrhovatelek zákona Anna Záborská ale novinářům řekla, že zmíněná lhůta v souvislosti s podstoupením interrupce se při dalším projednávání návrhu nakonec prodlouží jen na 72 hodin. Pokud žena bude na interrupci trvat, bude jí muset lékař poskytnout i další informace, a to například o finanční a jiné pomoci ženám v těhotenství.

Nově by rodiče měli dostávat zvláštní finanční příspěvek pro případ, že se jim narodí zdravotně postižené dítě. Ženy zase při neplánovaném těhotenství získají nárok na nouzové ubytování. Návrh předpokládá rovněž zákaz reklamy na interrupce, které by se už neměly označovat jako umělé přerušení těhotenství ale jeho umělé ukončení.

Zmíněnou předlohu, o jejíž definitivní podobě bude rozhodovat sněmovna patrně na příští schůzi, podpořila skupina vládních konzervativních poslanců spolu s částí opozičních a nezařazených zákonodárců. Proti navrhovaným změnám dlouhodobě vystupuje liberální skupina koaličních poslanců, která je v menšině a která již dříve neuspěla s návrhem, aby v zemi byla zavedena potratová tabletka.

V současné době mohou ženy na Slovensku požádat o interrupci do 12. týdne těhotenství a bez omezení při ohrožení svého zdraví a života či v případě genetické poruchy plodu; stejná praxe je i v České republice. Počet interrupcí na Slovensku dlouhodobě klesá.

 

Zdroj: ČTK
Foto: canva.com

Go to TOP