Proces s izraelským premiérem Netanjahuem začne 17. března 2020

Soudní proces s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem začne 17. března 2020, tedy po dalších předčasných parlamentních volbách. Netanjahu čelí obvinění z korupce ve třech samostatných kauzách. O zahájení procesu 18. února 2020 informovalo izraelské ministerstvo spravedlnosti.

V jeho prohlášení se uvádí, že Netanjahu se má k úvodnímu jednání, kdy bude přečtena obžaloba, dostavit osobně. Netanjahu vinu ve všech kauzách popírá. Je prvním izraelským úřadujícím premiérem, který čelí obvinění z korupce.

Volby se budou konat 2. března 2020 a od loňského dubna budou už třetí. Po těch minulých se nepodařilo sestavit vládní koalici s potřebnou většinou v parlamentu. Dosavadní průzkumy ukazují, že patovou situaci nemusí vyřešit ani březnové volby.

Netanjahu původně požádal parlament o přiznání parlamentní imunity, která by ho před stíháním ochránila, avšak v lednu svou žádost stáhl.

Generální prokurátor Avichaj Mandelblit loni premiéra obvinil z podvodu, zneužití důvěry a podplácení. Obvinění se týkají tří na sobě nezávislých případů, v nichž jde mimo jiné o ovlivňování vlastníků médií a přijímání štědrých darů výměnou za politické výhody.

Zdroj: ČTK, foto Pixabay.

 

Go to TOP