Sociální výbor nedoporučil Sněmovně uzákonit pět týdnů dovolené

Sněmovní sociální výbor nedoporučil uzákonit v České republice pět týdnů dovolené. Prodloužení čtyřtýdenního volna o týden navrhli do zákoníku práce komunisté. Ve výboru je dne 6. února 2020 podpořili jen sociální demokraté. Sněmovna projednává současně i vládní novelu zákoníku práce, na níž se domluvili zástupci koalice s odboráři a zaměstnavateli. Tato předloha prodloužení dovolené neobsahuje.

ČR má jeden z největších pracovních fondů. Při srovnání s Německem máme o 350 hodin víc. Máme také méně svátků, tedy i menší možnost relaxace,“ uvedla jedna z autorek návrhu Hana Aulická Jírovcová. Pět týdnů podle ní mají čtyři pětiny pracovníků v České republice. Nárok na pětitýdenní volno mají lidé ve státní správě, ostatním ho zaměstnavatelé dávají jako benefit.

Dovolenou mění i navržená vládní novela zákoníku práce. Upravuje ale jen její stanovení a výpočet, volno neprodlužuje. Na týdnu dovolené navíc se odboráři a zaměstnavatelé už léta neshodují. Odbory se snažily v minulém volebním období do tehdejší novely zákoníku práce prodloužení dostat při projednávání ve Sněmovně přes poslanecký návrh. Své představy prosazovali prostřednictvím poslanců i zaměstnavatelů. Kvůli dodatečným nedohodnutým požadavkům předloha nakonec neuspěla.

Uzákonění pětitýdenní dovolené odmítá Hospodářská komora ČR. Podle ní by to pro zaměstnavatele znamenalo 35 miliard korun navíc a ohrozilo by to konkurenceschopnost.

Podle náměstka pro legislativu na MPSV Petra Hůrky by pětitýdenní volno mělo být v Evropské unii, tedy i v Česku, standardem. „Je to cíl, k němuž směřujeme,“ uvedl Petr Hůrka. Podle něj by plošné zavedení měla ale projednat Rada hospodářské a sociální dohody ČR a měla by hledat shodu.

Zdroj: ČTK
Foto : red. AD

Go to TOP