Možnost uzavřít dohodu o vině a trestu by se mohla rozšířit

Možnost dohody o vině a trestu by se mohla rozšířit i na závažné zločiny. Finanční limit k určení výše škody pro posuzování majetkových deliktů se možná

Možnost dohody o vině a trestu by se mohla rozšířit i na závažné zločiny. Finanční limit k určení výše škody pro posuzování majetkových deliktů se možná zdvojnásobí. Změny má přinést poslanecká novela trestního zákoníku, kterou 29. listopadu 2019 Sněmovna v prvním kole projednávání podpořila. Novelu dále projedná Ústavně právní výbor Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR.

Spory při projednávání vyvolala snaha posuzovat jako trestný čin až krádeže se škodou od 10 tisíc korun. Nyní je tento limit poloviční. Delikty se škodou do 5 tisíc korun posuzují radnice a obecní úřady jako přestupky. Proti tomu měla námitky i vláda. Podle bývalé ministryně spravedlnosti Heleny Válkové současný limit „vede ke kriminalizaci, která neodpovídá současné ekonomické realitě“.

Předloha zároveň zdvojnásobuje i další částky, které určují závažnost majetkových trestných činů. Například škoda velkého rozsahu, jež charakterizuje nejtěžší majetkovou kriminalitu, by začínala na deseti milionech korun místo nynějších pěti milionů. „Současná pětimilionová hranice je úplně směšná,“ uvedla Válková. Změny mají podle ní „zefektivnit, zrychlit a zlevnit trestní řízení“.

Dohodu o vině a trestu by bylo možné podle předlohy uzavřít u všech trestných činů, tedy i u zvlášť závažných. V současnosti se může dohoda využít u přečinů a zločinů s horní hranicí trestní sazby do deseti let vězení, což je podle autorů novely hlavním důvodem, proč se tolik nerozšířila. Pokud by omezení odpadlo, mohlo by se podle autorů ulehčit okresním soudům při projednávání například loupeží, těžkého ublížení na zdraví a znásilnění. U krajských soudů by se pak mělo jednat o závažné majetkové a hospodářské kriminalitě.

I Česká advokátní komora se možnostmi dohody o vině a trestu zabývá, proto iniciovala podpis Memoranda o součinnosti Nejvyššího státního zastupitelství a České advokátní komory. V memorandu ČAK a NSZ uvádějí mimo jiné právě to, že je třeba komunikaci mezi stranami podpořit proto, aby se odklony a dohody o vině a trestu využívaly častěji, a to i v rámci trestní odpovědnosti právnických osob.

„Hovořili jsme o tom, že je určitý počet případů trestních stíhání, které by nemusely končit u soudu,“ řekl po podpisu místopředseda ČAK Tomáš Sokol a dodal, že podle obhájců v současnosti odklony ani dohody o vině a trestu nejsou dostatečně využívány. „Když jsme se zabývali příčinami, zjistili jsme, že by příčiny mohly také být v tom, že úplně nefunguje komunikace mezi státními zástupci a obhájci,“ uvedl Sokol.

Zdroj: ČTK
Ilustrační foto: redakce AD

Go to TOP