Návrh na zavedení obecného referenda je ve Sněmovně ve finále

Návrh na zavedení obecného referenda je ve Sněmovně před schvalováním. Návrh tohoto ústavního zákona však bude ve sněmovním finále čelit i snaze odpůrců o jeho zamítnutí. Uskuteční se nejdříve v prosinci.

Předloha předpokládá, že k vyvolání referenda by bylo nutných nejméně 450.000 podpisů. Konání by mohl podnítit také Parlament. Ve všelidovém hlasování by vedle vystoupení z EU nebo NATO nebylo možné měnit ústavu. Poslankyně Helena Válková prosazuje, aby lidé nesměli hlasovat také o záležitostech v působnosti České národní banky.

Ústavnost otázek by podle předlohy posuzoval Ústavní soud. Rozhodnutí v referendu by bylo závazné, pokud by pro návrh byla nadpoloviční většina hlasujících, která by zároveň představovala aspoň čtvrtinu všech voličů.

Rozhodnutí přijaté v referendu by bylo pro vládu a Parlament závazné po dobu volebního období Sněmovny, v němž se hlasování konalo, nejméně ale tři roky.

I v případě, že by dolní komora předlohu nakonec ústavní většinou nejméně 120 z 200 poslanců schválila, s největší pravděpodobnosti by narazila v Senátu. Bez jeho souhlasu ústavní zákon přijat nebude.

Zdroj: ČTK
Ilustrační foto: Pixabay

Go to TOP