Ve vyřízení stavebního povolení ČR klesla podle Světové banky na 157. místo

Ve vyřizování stavebního povolení kleslo Česko meziročně ze 156. místa na 157. příčku mezi 190 porovnávanými zeměmi. Vyplývá to z každoroční zprávy Doing Business, kterou zveřejnila Světová banka (SB). Nový stavební zákon, který připravilo Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, má urychlit a zjednodušit povolování staveb.

Ve vyřizování stavebního povolení klesla Česká republika meziročně ze 156. místa na 157. příčku mezi 190 porovnávanými zeměmi. Vyplývá to z každoroční zprávy Doing Business, kterou zveřejnila Světová banka (SB). Nový stavební zákon, který připravilo Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, má v budoucnu urychlit a zjednodušit povolování staveb.

Podle tohoto ministerstva by se mělo povolovací řízení u staveb ze současného průměru 5,4 roku zkrátit na jeden rok. Věcný návrh nového stavebního zákona schválila v červnu vláda, zákon by měl platit od roku 2021. Návrh počítá s tím, že se územní řízení, stavební řízení a posouzení vlivů na životní prostředí (EIA) sloučí do jednotného povolovacího řízení.

Co hodnotila Světová banka? Ta kromě délky vyřizování stavebního povolení hodnotí i jiná kritéria stavebního řízení jako je například transparentnost nebo složitost celého procesu. Nejlépe v hodnocení vyšel stejně jako loni Hongkong, nejhůře Jemen, Eritrea, Libye, Somálsko a Sýrie. V Česku je na získání potřebných razítek potřeba stejně jako loni 246 dní, sedmkrát více než v nejrychlejším Singapuru. Česká republika se umístila na 157. příčce ze 190 srovnávaných zemí.

Za Hongkongem se v žebříčku vyřizování stavebního povolení umístily Malajsie, Spojené arabské emiráty a Dánsko jako nejlepší evropská země. Z okolních států je nejvýše Německo (30.), následují Polsko (39.), Rakousko (49.), Maďarsko (108.) a Slovensko (146.).

Zdroj: ČTK, foto Pixabay.

 

Go to TOP