Senát nominoval do volby zástupce ombudsmanky Šimůnkovou

Do sněmovní volby zástupce veřejné ochránkyně práv Senát nominoval 30. října 2019 bývalou zmocněnkyni vlády pro lidská práva Moniku Šimůnkovou. V tajné volbě byla jedinou kandidátkou, dostala hlasy 67 ze 72 senátorů.

Do sněmovní volby zástupce veřejné ochránkyně práv Senát nominoval 30. října 2019 bývalou zmocněnkyni vlády pro lidská práva Moniku Šimůnkovou. V tajné volbě byla jedinou kandidátkou, dostala hlasy 67 ze 72 senátorů. Šimůnkovou spolu s právničkou Lenkou Marečkovou navrhl dolní komoře prezident Miloš Zeman. Volba se uskuteční na příští řádné sněmovní schůzi, která začne koncem listopadu.

Šimůnková dříve pracovala také v Nadaci Naše dítě a v Českém helsinském výboru. Nyní je členkou výboru pro práva dítěte při Radě vlády pro lidská práva. Senátorům řekla, že za svou výhodu pokládá to, že má zkušenosti ze státního i neziskového sektoru. Šimůnková také uvedla, že není typickou úřednicí, ale není ani aktivisticky zaměřená. Senátorům slíbila, že by ve funkci zástupkyně ombudsmanky pečovala i o komunikaci se zákonodárci.

Sněmovna se pokoušela letos vybrat zástupce veřejného ochránce práv už dvakrát, nikdo z nominantů neuspěl. Senát do první volby vyslal právničku Markétu Seluckou a někdejší ústavní soudkyni a senátorku Elišku Wagnerovou. Do druhé volby nominovala horní komora opět Seluckou a bývalého místopředsedu Senátu Jiřího Šestáka. Zeman do obou voleb navrhl právníky a exposlance ČSSD Zdeňka Koudelku a Stanislava Křečka, jemuž funkční období zástupce ombudsmanky Anny Šabatové skončilo v dubnu.

Současná další prezidentova kandidátka Marečková pracovala například na Ministerstvu spravedlnosti ČR, MŠMT i v kanceláři prezidenta Václava Havla. Nyní je hlavní inspektorkou ochrany lidských práv na Ministerstvu obrany ČR. Signatářka Charty 77 byla v předlistopadovém Československu členkou mnoha nezávislých iniciativ, například Výboru na obranu nespravedlivě stíhaných.

Zdroj: ČTK. Foto archiv ČAK.

Go to TOP