Rodná čísla nebudou v občanských průkazech asi od roku 2022

Rodná čísla se nebudou zapisovat do občanských průkazů asi až od roku 2022. Podle platného zákona měla rodná čísla mizet z dokladů vydávaných už od příštího roku, vláda ale navrhla tříletý odklad.

Sněmovní výbor pro veřejnou správu lhůtu doporučil o rok zkrátit, Ministerstvo vnitra ČR s tím souhlasilo. Sněmovna 23. října 2019 předlohu posunula do závěrečného kola schvalování, které se uskuteční za dva týdny.

Vláda zdůvodnila odklad tím, že úřady nejsou na vypuštění rodného čísla z dokladů připravené. Opozice ale poukazovala na to, že zrušení rodného čísla v občanských průkazech k počátku roku 2020 bylo schváleno už před deseti lety a ministerstva měla dost času se na tento stav připravit. Ukončení zápisu rodných čísel by podle materiálu způsobilo potíže úřadům i Ministerstvu vnitra ČR. Toto ministerstvo si vyžádalo delší čas na to, aby připravilo způsob, jakým nahradit tento údaj v osobních dokladech jinými identifikátory.

S odkladem už dříve nesouhlasil Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ). Podotkl, že některá ministerstva „neskrývaně uvádějí, že přípravu ani nezahájila“. Zároveň podle tohoto úřadu jako identifikátor už slouží číslo dokladu totožnosti. Poslankyně Helena Válková doporučila v rámci předlohy upravit zákon týkající se ÚOOÚ tak, aby měl jeho novou agendu týkající se přezkumu v oblasti svobodného přístupu k informacím na starosti jeden z místopředsedů tohoto úřadu.

Zdroj: ČTK, ilustrační foto Pixabay.

Go to TOP