MMR předloží zákon o sociálním bydlení v prosinci 2020

Nový zákon o dostupném bydlení v Česku v tomto volebním období platit zřejmě nezačne. Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) plánuje návrh paragrafů vládě předložit v prosinci příštího roku. Podle odborníků na sociální problematiku se bytová nouze v Česku bez zákona nevyřeší.

Nový zákon o dostupném bydlení v Česku v tomto volebním období platit zřejmě nezačne. Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) plánuje návrh paragrafů vládě předložit v prosinci příštího roku. Podle odborníků na sociální problematiku se bytová nouze v Česku bez zákona nevyřeší.

 Sněmovna pak za tři čtvrtě roku do podzimních voleb 2021 normu nejspíš přijmout nestihne, takže by ji měl schvalovat až povolební kabinet a noví poslanci. ČTK to řekla ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová.

Podle ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové je ale nutné problém s bydlením v Česku řešit rychle. Norma má mimo jiné usnadnit přístup k bydlení lidem se středním příjmem. Babišova vláda ANO a ČSSD s podporou komunistů ve svém programu slíbila zákon o sociálním bydlení. Loni od něj upustila a nahradila ho dotačním programem Výstavba. Obce od konce května do začátku října podaly 13 žádostí ve výši 114,4 milionu korun na sociální a dostupné byty.

Hnutí ANO a sociální demokraté jsou spolu ve vládě druhé volební období. V prvních čtyřech letech zákon o sociálním bydlení chystalo MPSV pod vedením ČSSD. S ministerstvem pro místní rozvoj pod správou ANO se dlouho na podobě normy neshodovalo. Sněmovna pak předlohu do voleb nestihla projednat. Ministryně Dostálová řekla, že nejdřív je třeba vyhodnotit dotační program a pak najít „bílá místa“, která nynější předpisy neupravují. Na podobě normy mají spolupracovat samosprávy i bytová družstva. „Není možné střemhlav tvořit zákony. Je potřeba vygenerovat problematické věci,“ uvedla ministryně.

„V prosinci 2020 by paragrafové znění šlo do vlády. Pak se to rozjedná v Poslanecké sněmovně. Je mi jasné, že do toho jsou volby. Nicméně si nemyslím, že bude proces projednávání ukončen. Tam samozřejmě to převezme další vláda a další Poslanecká sněmovna. Tím, že se to rozjedná, tak by to mohlo být předmětem schvalování v prvním roce budoucí vlády,“ popsala Dostálová.

Ministryně práce označuje situaci v Česku za bytovou krizi. Šéfky obou resortů se už několikrát sešly a o zákonu jednaly, kupředu se ale neposunuly, řekla ČTK Maláčová. „Nájmy a ceny nemovitostí jsou čím dál tím vyšší. Musí se to začít řešit. Nějaký dotační program za miliardu to nevyřeší. Je to sice dobrý krok správným směrem, ale je to kapka v moři,“ uvedla Maláčová.

Podle ČSÚ se ceny bydlení a energií od loňského září za rok v Česku zvedly o pět procent a nájemné o téměř čtyři procenta. V Praze se nájmy podle studie poradenské společnosti KPMG přiblíží v příštích letech cenám ve větších městech v Německu či Rakousku. Ceny nových bytů v metropoli od poloviny roku 2015 vzrostly podle údajů trojice developerů zhruba o 90 procent. Metr čtvereční v hlavním městě stál na konci června v průměru 107.700 korun, zjistila společnost Deloitte. Částky se zvedají i jinde v republice.

Zdroj: ČTK, foto Pixabay.

 

Go to TOP