Sněmovna by mohla začít Istanbulskou úmluvu ratifikovat na jaře

Poslanecká sněmovna by se mohla začít zabývat takzvanou Istanbulskou úmluvou proti domácímu a sexuálnímu násilí a její ratifikací v prvním čtvrtletí příštího roku. Předtím by její zpřesněný překlad měla ještě projednat vláda. Uvedla to vládní zmocněnkyně pro lidská práva Helena Válková. Tento časový plán označila za „optimální harmonogram“. Věří, že Česko úmluvu do konce příštího roku přijme.

Istanbulská úmluva vznikla v roce 2011 a odsuzuje domácí násilí, sexuální obtěžování, znásilnění, nucené sňatky, takzvané zločiny ze cti či mrzačení genitálií. Státy se v ní zavazují k uzákonění opatření proti násilným výpadům, k prevenci či k vyčlenění peněz na pomoc obětem i na práci s pachateli. V Česku úmluva vyvolává silné emoce. Podle kritiků, k nimž patří konzervativci či katolická církev, není dokument potřeba a postavil by muže a ženy proti sobě. Podle zastánců by naopak zdůraznil nepřijatelnost násilí a ukotvil poskytnutí pomoci obětem i pachatelům. ČR úmluvu podepsala v květnu 2016. Aby začala platit, má ji ještě ratifikovat Sněmovna a Senát a podepsat prezident.

„Byla bych ráda, aby úmluvu do konce roku projednala vláda na základě zpřesněného a korektního překladu. Optimální je pak v prvním čtvrtletí předložení do Poslanecké sněmovny a ratifikace,“ uvedla Válková. V příštích měsících se chce soustředit na vysvětlování dokumentu, a to veřejnosti i poslancům.

Zmocněnkyně přiznává, že sama nejdřív nepatřila k zastáncům úmluvy a měla obavy ze „zavádění genderismu“, než se s ní seznámila. Podotkla, že „kampaň druhé strany“, tedy odpůrců byla zatím úspěšnější. Podle Válkové by se ale mělo rozhodovat podle „argumentů, ne podle dezinformací“. Pomoci by měl i nový překlad, který je přesnější a korektnější, řekla zmocněnkyně. Věří, že pro ratifikaci úmluvy podporu najde.

I když zmocněnkyně v dokumentu nevidí žádné neústavní body, úmluva by podle ní mohla případně v ČR projít s doprovodným prohlášením. To by upravovalo, že Česko nebude dělat žádné změny, které by byly v rozporu s českým ústavním pořádkem. Stejně postupovalo při ratifikaci Polsko.

Zdroj: ČTK
Ilustrační foto: Pixabay

Go to TOP