Europoslanci chtějí záruku, že Věra Jourová ohlídá vládu práva i v ČR

Na otázky spojené s premiérem Andrejem Babišem se bude muset připravit navržená česká místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová před slyšením v Evropském parlamentu. Během takzvaného grilování se jí příští pondělí hodlají ptát europoslanci na to, zda dokáže nezávisle dohlížet na dodržování vlády práva v Česku. Bavit se chtějí také o jejích plánech na změny volebních pravidel pro příští evropské volby.

Jourová má mít od listopadu v nové Evropské komisi na starosti evropské hodnoty a transparentnost, tedy například dohled nad právním státem či nezávislostí médií.

„Musí být zcela jasné, že nebude přehlížet jakoukoli kritiku, pokud půjde o respektování vlády práva v České republice,“ uvedl německý europoslanec Damian Boeselager z výboru pro ústavní záležitosti (AFCO).

Česká eurokomisařka ovšem v končícím pětiletém období prokázala, že dokáže být nezávislá na české vládě. Nyní by měla europarlament přesvědčit, že v tomto trendu bude pokračovat. Někteří další poslanci považují práci Jourové jako komisařky pro spravedlnost, ochranu spotřebitelů a rovná práva mužů a žen za záruku toho, že dokáže dbát i na vládu práva a transparentnost úřadů.

Slyšení Jourové potrvá stejně jako u ostatních kandidátů tři hodiny a poslanci budou mít k dispozici 25 otázek.

Zdroj: ČTK
Foto: Pixabay

Go to TOP