Proti domácímu násilí může pomoci aplikace v mobilu, bude zdarma

Proti domácímu násilí může pomoci nová aplikace v mobilním telefonu s názvem Bright Sky. Její česká verze bude zdarma ke stažení do několika týdnů. Obětem pomůže vyhodnotit jejich situaci, nabídne rady a kontakty, bezpečné uložení snímků i spojení na policii. Digitální stopu nebude možné vysledovat.

Domácí násilí představuje dlouhodobé, opakované a stupňující se útoky jednoho člena domácnosti vůči druhému, které mohou být fyzické, ale také psychické, sexuální či ekonomické. Policie může od roku 2007 vykázat násilníky či násilnice z domova na deset dní, aby týrané ochránila.

Aplikace Bright Sky vznikla v Británii, kde funguje od loňského května. Česká verze by měla být k dispozici nejpozději na začátku prosince.

Pomůže vyhodnotit situaci v rychlém dotazníku s 12 otázkami, podle toho doporučí postup. Oběť si může ukládat do deníku také údaje o případných incidentech, snímky, nahrávky a videa. V mobilu se ale neuchovávají a budou na utajeném úložišti. Bude je možné znovu najít i po případném smazání aplikace. Pomoc se dá vyhledat podle polohy, adresy i směrovacího čísla. Nechybí seznam forem násilí i mýtů o nich.

Policisté podle šéfa pořádkové policie Martina Hrinka ročně řeší 6000 až 7000 případů domácího násilí. Vykázání z bytu je každý rok kolem 1300. „Nejsou to jen muži, i když ti tvoří 95 procent vykázaných. Zbývajících pět procent jsou ženy. Násilí se objevuje nejen mezi partnery. Je to i dlouhodobý útlak rodičů,“ uvedl Hrinko.

Podle spoluautora aplikace, bývalého britského policisty Johna Liversidge, oběti obvykle trpí léta a nikomu se nesvěří, obviňují samy sebe a bojí se, že ztratí domov a dobrou pověst. „Nevědí kam jít a co dělat. Aplikace je nástroj, který jim pomůže situaci lépe pochopit a dá jim radu, jak se mohou zachránit,“ řekl. Podle něj není aplikace jen pro oběti. Díky ní jim mohou pomoci i lidé z jejich okolí. Aplikace bude zdarma pro všechny díky podpoře Nadace Vodafone, která aplikaci do ČR přivezla, stejně jako jejího autora Johna Liversidge.

Zdroj: ČTK
Foto: Pixabay

 

 

Go to TOP