Návrh Senátu zpřísňující odvolávání žalobců vláda nepodpořila

Návrh novely, kterou chtěl Senát zavést funkční období státních zástupců a stanovit podmínky, za nichž by mohli být odvoláni, vláda nepodpořila.

Senát chtěl novelou posílit nezávislost žalobců. Obdobné úpravy předložili i poslanci v reakci na chystanou vládní novelu. Ambicí senátní předlohy je podle jejích tvůrců deklarovat postoj horní komory k případnému omezování žalobců ze strany výkonné moci.

Senátorská novela, podobně jako poslanecké předlohy, počítá se zavedením desetiletého funkčního období pro nejvyššího státního zástupce a sedmiletého pro vrchní, krajské a okresní žalobce. Chystaný návrh ministryně spravedlnosti Marie Benešové počítá se sedmiletým funkčním obdobím pro všechny žalobce.

Státní zástupci by podle předlohy mohli být předčasně odvoláni jen pro kárné provinění. Novela tak má zabránit tomu, aby nejvyššího žalobce, jímž je nyní Pavel Zeman, vláda odvolala bez udání důvodu, což umožňuje současný zákon. Noví žalobci ve vedoucích pozicích by podle Senátu museli mít nejméně šestiletou právní praxi, přičemž jako státní zástupci by museli působit nejméně tři roky.

„Dalo se čekat, že vláda nebude souhlasit se senátním návrhem zákona. Můžeme tedy jenom doufat, že návrh ministryně Benešové bude skutečně v souladu s naším cílem posílit postavení státního zastupitelství a nebude posilovat možnost vlády a ministerstva spravedlnosti se do státních zastupitelství vměšovat,“ uvedl v reakci na rozhodnutí vlády první místopředseda Senátu Jiří Růžička.

Návrh ministryně Benešové kritizovali nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman, některé opoziční strany, občanská platforma Rekonstrukce státu, ale také předseda vládní ČSSD a vicepremiér Jan Hamáček. Pochyby nad stávající podobou návrhu vyjádřila i část členů Legislativní rady vlády.

Zdroj: ČTK

Go to TOP