Rodná čísla nebudou v občanských průkazech asi až od roku 2022

Rodná čísla se nebudou zapisovat do občanských průkazů asi až od roku 2022. Podle platného zákona měla rodná čísla mizet z dokladů vydávaných už od příštího roku, vláda ale navrhla tříletý odklad.

Sněmovní výbor pro veřejnou správu ho 5. září 2019 téměř jednomyslně doporučil o rok zkrátit. Změnu by mohla Sněmovna schválit v nadcházejících týdnech.

Vláda zdůvodnila odklad tím, že úřady nejsou na vypuštění rodného čísla z dokladů připravené. Opozice ale poukazovala na to, že zrušení rodného čísla v občanských průkazech k počátku roku 2020 bylo schváleno už před deseti lety a ministerstva měla dost času se na to připravit.

Ukončení zápisu rodných čísel by podle materiálu způsobilo potíže úřadům i ministerstvu vnitra. Ministerstvo si vyžádalo delší čas na to, aby připravilo způsob, jakým nahradit tento údaj v osobních dokladech jinými identifikátory.

S odkladem už dříve nesouhlasil Úřad pro ochranu osobních údajů. Podotkl, že některá ministerstva „neskrývaně uvádějí, že přípravu ani nezahájila“. Zároveň podle úřadu jako identifikátor už slouží číslo dokladu totožnosti.

Zdroj: ČTK, ilustrační foto Ministerstvo vnitra ČR. 

Go to TOP