Poslance zaměstnají na zářijové schůzi zejména předlohy, které jim vrátil Senát

Poslance zaměstnají na příští řádné schůzi dolní komory, která po letních prázdninách začne v úterý 10. září 2019, zejména novely vrácené Senátem. Jedním z nejsledovanějších bodů bude senátní návrh ústavní žaloby na prezidenta Miloše Zemana. Před závěrečným schvalováním jsou ve Sněmovně například vládní návrh na zavedení systému jednotných jízdenek na dráze a novela, která by měla podle kabinetu urychlit boj s kůrovcovou kalamitou v lesích.

První schůze dolní komory bude pravděpodobně dvoutýdenní a s týdenní přestávkou na jednání výborů by měla skončit v pátek 27. září. Návrh programu projednal organizační výbor.

Poslanci se musejí vypořádat hned se 13 předlohami, které jim vrátila horní komora. Některé z nich přitom byly zařazeny už na červnové schůzi, Sněmovna ale rozhodnutí o nich odložila. Stejně postupovala i v červenci.

Sněmovna bude rozhodovat například o tom, zda se elektronická evidence tržeb rozšíří i na další obory podnikání, mimo jiné na řemeslníky, lékaře, advokáty a taxikáře. Senátoři navrhli vládní novelu zamítnout.

V lékové novele, která mimo jiné umožní úhradu léčebného konopí z pojištění, Senát odmítl snahu poslanců změnit systém distribuce léčiv do lékáren. Sněmovna bude rozhodovat také například o tom, zda mírnou toleranci alkoholu u vodáků rozšíří na návrh senátorů i na cyklisty, a o zavírání některých obchodů o vybraných svátcích. Zatímco poslanci chtějí ze zákona o regulaci prodejní doby vyjmout velkoobchod, horní komora navrhla zavírání obchodů zrušit úplně. Opětovně, po senátním vetu, Sněmovna posoudí nová pravidla pro znalce a pro soudní tlumočníky a překladatele.

Návrh programu schůze čítá celkem 316 bodů. Už předem je jasné, že podobně jako při předchozích schůzích se poslanci nestihnou vypořádat se všemi.

Zdroj: ČTK
Foto: AD

 

 

Go to TOP