Vláda USA chce novelou trestního zákona uspíšit popravy masových vrahů

Americký ministr spravedlnosti William Barr vypracoval novelu trestního zákona, která by měla uspíšit výkon hrdelního trestu na osobách odsouzených za masové vraždy. Oznámili to úředníci Bílého domu.

Novela má být součástí balíku legislativních úprav, jimiž chce prezident Donald Trump reagovat na opakující se krvavé incidenty s desítkami obětí na životech.

Šéf Bílého domu patří k přesvědčeným obhájcům druhého dodatku americké ústavy, který zaručuje Američanům právo nosit zbraň. Po nedávných útocích v Ohiu a Texasu nicméně Trump slíbil, že se zasadí o zpřísnění kontrol při prodeji střelných zbraní. Upozornil ovšem, že spíš než s prodejem zbraní, časté útoky střelců souvisejí s duševním zdravím pachatelů.

Sněmovna reprezentantů amerického Kongresu, v níž mají od ledna převahu demokraté, letos už schválila dva zákony zpřísňující prověrky při nákupu zbraní. Senát ovládaný republikány o nich zatím odmítal jednat. Podle amerických médií je ale teď větší šance na dosažení dohody, kterou by podporovaly obě parlamentní strany, a tedy i celý Kongres.

Zdroj: ČTK
Foto: Pixabay

Go to TOP