České Budějovice chtějí pořídit technologii na monitoring fanoušků

České Budějovice chtějí ve všech důležitých sportovních areálech ve městě monitorovat fanoušky a návštěvníky. Do sportovišť zavedou technologickou aplikaci, která by měla snímat lidi při vstupu na stadion a následně i jejich pohyb v hledišti.

Monitoring lépe odhalí případné problémové fanoušky v areálech. Novinářům to 3. září 2019 náměstek českobudějovického primátora Viktor Lavička. Město chce snímací technologii instalovat na zimní stadion, do sportovní haly a na plavecký stadion. „Samozřejmě počítáme i s fotbalovým stadionem, ale ten budeme řešit zvlášť, protože FAČR (Fotbalová asociace ČR) má přísnější podmínky,“ uvedl Lavička.

Systém by měl podle něj fungovat v součinnosti s policií, která by snadněji mohla identifikovat případné problémové fanoušky. „Ti sice nechodí na plavecký stadion, ale tam zase díky monitoringu budeme vědět, pokud by tam někdo způsobil nějakou škodu a podobně,“ uvedl.

Technologie bude snímat obličeje návštěvníků při vstupu do areálů. Následně bude lidi pozorovat i v hledišti. „Víme, že především na fotbalových zápasech mohou nějaké problémy mezi fanoušky nastat. Obzvlášť potom, kdy České Budějovice postoupily do první ligy. Nedávno zde hrála Sparta a Slavia a pamatujeme, jaké policejní manévry tyto duely přináší,“ uvedl Lavička.

Předpokládaná cena technologie činí přibližně 6,5 milionu korun.  Cílem je prevence problémového chování některých fanoušků a návštěvníků akcí.

Zdroj: ČTK, foto Pixabay.

 

Go to TOP