Rakousko nevyplácí cizincům rodinné dávky v plné výši, skončí kauza u SD EU?

Od letošního ledna platí v Rakousku zákon, který zavádí takzvanou indexaci rodinných dávek a daňových úlev pro cizince, kteří v zemi pracují, ale jejich děti žijí v jiném evropském státě. Téměř 10 000 Čechů pracujících v zemi tak dostává o 40 % nižší přídavky a úlevy, ačkoliv platí do tamního systému stejné odvody a mají stejné daňové povinnosti jako místní pracovníci.

Podle Evropské komise je zákon v rozporu s evropským právem, a proto s Rakouskem už zahájila řízení o nesplnění povinnosti. To se nyní posunulo do další fáze, protože se Komise nespokojila s odpověďmi a zaslala Rakousku tzv. odůvodněné stanovisko.


„Rakousko sousedním evropským státům přidělilo index podle výše životních nákladů v jejich zemi a vyplácenou výši nárokových dávek teď určují podle toho. V praxi to znamená, že cizinci, jejichž děti žijí v Německu, přicházejí o zhruba 3 eura měsíčně, u Čechů je to ale už 40 euro. Nejhůře jsou na tom bulharské rodiny, které dostávají každý měsíc o 63 euro méně, ačkoliv daně platí všichni stejné,“ říká europoslanec Tomáš Zdechovský, který je místopředsedou výboru pro zaměstnanost a sociální věci (EMPL), kam problematika spadá. Ohledně vývoje situace podal na Evropskou komisi už začátkem července interpelaci, na kterou nyní obdržel odpověď.


„V návaznosti na zahájení řízení o nesplnění povinnosti výzvou ze dne 24. ledna 2019 a na odpověď rakouské vlády ze dne 25. března 2019 se Komise dne 25. července 2019 rozhodla zaslat Rakousku odůvodněné stanovisko z důvodu neslučitelnosti jeho právních předpisů o indexaci rodinných dávek a daňových úlev rodin s předpisy EU. Komise se domnívá, že argumenty, které Rakousko v odpovědi na výzvu uvedlo, nereagují na výhrady vyjádřené Komisí,“
uvedla v odpovědi eurokomisařka pro zaměstnanost a sociální věci Marianne Thyssenové s tím, že pokud se Rakousko nebude dotčenými problémy dostatečně zabývat, může Komise v řízení pokračovat a v konečném důsledku tuto věc předložit Soudnímu dvoru EU.


Zdroj: www.zdechovsky.eu
Foto: Pixabay

 

 

 

 

 

Go to TOP