Do školek nechodilo navzdory přijatému zákonu 3400 pětiletých dětí

Ve školním roce 2017/2018 nechodilo do školek asi 3400 pětiletých dětí, u kterých je předškolní vzdělávání od září 2017 ze zákona povinné. Jedná se asi o tři procenta pětiletých.

Zjistila to veřejná ochránkyně práv Anna Šabatová. Mluvčí ombudsmanky Iva Hrazdílková 28. srpna 2019 ČTK řekla, že do školek nechodily vesměs děti ze znevýhodněného prostředí, jejichž rodiče o povinnosti nevěděli. Šabatová vydala doporučení, jak rodiny o nové povinnosti lépe informovat.

Povinnost přijmout do školky všechny děti, které půjdou další rok do školy, začala platit pro školní rok 2017/2018. Případy, kdy děti do školky i přes nové nařízení nechodily, se našly v různých částech republiky. Podle Hrazdílkové většinou rodiče nevěděli, že mají děti do školky poslat. „Chyběla i informovanost a práce s rodinami, kterým by se to připomínalo,“ uvedla. Ombudsmanka vydala doporučení s příklady dobré praxe, jak rodiče informovat například u lékařů nebo také terénní prací různých neziskových organizací a sociálních odborů.

Pokud rodiče povinnost nesplní a pětileté dítě do školky nepřihlásí, může to skončit až pokutou. Orgán sociálně-právní ochrany dětí by měl rodiče vyzvat, aby dítě přihlásili. Pokud se tak nestane, v krajním případě hrozí pokuta až 5000 korun.

Může se také stát, že kapacitu nemá školka. Podle Hrazdílkové ale mají obce povinnost zajišťovat předškolní vzdělávání a kapacity musí zajistit. Pokud místa nemají, mohou se dohodnout s jinými obcemi a školkami, nebo se s problémem obrátit na kraj. Pětileté děti jsou přijímány přednostně před mladšími dětmi.

Zdroj: ČTK, foto Pixabay.

Go to TOP