Finanční správa navrhuje od roku 2020 omezit činnost 34 územních pracovišť

Omezením činnosti 34 územních pracovišť finančních úřadů, které od příštího roku plánuje finanční správa, nebude oslaben výběr daní ani snížena podpora podnikání na venkově. Dostupnost služeb zůstane zachována a občané nebudou odkázání na jiná pracoviště finanční správy.

Na semináři v Poslanecké sněmovně to uvedla 28. srpna 2019 šéfka finanční správy Tatjana Richterová. Zástupci obcí a samospráv ale trvají na tom, že plánované kroky omezí služby v regionech a navíc se tím podle nich centralizuje státní správa.

„Chtěla bych zdůraznit, že nejde o zrušení úřadů. Pokud by se mělo jednat o změnu počtu, jednalo by se o záměr, který by musel být legislativně upraven. Takový záměr finanční správa nemá,“ uvedla Richterová. Dodala, že nejpozději v říjnu obdrží zástupci dotčených obcí informace o opatřeních na finančních úřadech.

Plánovanými kroky se podle ní nezmění počet úředních dnů nebo hodin. To je totiž stanoveno nařízením vlády. Podle Richterové by tak měly i v omezeném režimu úřady fungovat alespoň v pondělí a ve středu od osmi do 17 hodin. „V ostatní dny budou pracoviště otevřená v případě náporu, například při blížícím se termínu odevzdávání daňových přiznání,“ uvedla Richterová.

Poslankyně Věra Kovářová upozornila, že vláda deklaruje cíl zabránit vylidňování venkova a zkvalitnit život občanů mimo velká města. „A opatření jde opačným směrem. Jedině tak, že finanční úřady zůstanou, můžeme zachovat služby v těchto městech,“ uvedla.

Sdružení místních samospráv upozornilo, že omezení činnosti povede také k odlivu vzdělaných lidí z dotčených regionů. „Tím dojde k dalšímu vzdálení veřejných služeb pro občany v často odlehlých regionech. Navíc se tím sníží nabídka kvalifikovaných míst, a tedy i motivace lidí vracet se do regionů po studiu na vysoké škole,“ uvedl předseda sdružení Stanislav Polčák. Dodal, že proti záměru finanční správy iniciovalo sdružení petici, kterou během prvních několika dnů podepsalo téměř 3200 lidí.

Finanční správa navrhuje od roku 2020 omezit činnost 34 územních pracovišť finančních úřadů. Plánuje tak ušetřit 686 milionů korun. Starostové dotčených obcí rozhodnutí již dříve kritizovali s tím, že omezí dostupnost služeb a přispěje k vylidňování venkova.

Finanční správa plánuje, aby činnost uvedených územních pracovišť pro veřejnost v úředních dnech zajišťovali minimálně dva pracovníci, v případě potřeby by se činnost dočasně rozšířila. Změny v činnosti úřadů souvisí s plánem snížit počet pracovníků a provozních nákladů finanční správy. Ministryně financí Alena Schillerová již dříve ubezpečila, že žádná pracoviště se nebudou rušit.

Finanční správa má nyní 201 územních pracovišť. Z toho 23 územních pracovišť funguje v režimu 2+2, tedy dva dny v týdnu v nich působí dva úředníci. Správa upozorňuje, že má v porovnání se sousedními zeměmi nejhustší síť územních pracovišť, a to 20,5 na milion obyvatel. Slovensko má podle správy na milion obyvatel 14,8 kontaktních míst, Polsko 10,8, Rakousko a Bavorsko osm a z ostatních států má například Dánsko 5,5 pracoviště na milion obyvatel.

Zdroj: ČTK, foto Pixabay.

 

Go to TOP