Vězni z Rýnovic o víkendech myjí okna, sečou trávu nebo uklízí

Vězni z jablonecké věznice Rýnovice chodí o víkendech mýt okna, sekat trávu nebo třeba uklízet odpadky. Dělají to zadarmo, přesto je o tyto brigády podle velký zájem. „Pro ně je největší odměnou, že se dostanou za bránu věznice,“ řekla mluvčí věznice Monika Králová.

O víkendu osm vězňů ze specializovaného oddělení ochranné léčby protitoxikomanické a protialkoholní umývalo 176 oken základní školy Rýnovice. Služby vězňů si podle Králové objednávají města, školy či jablonecký domov důchodců a s jejich prací bývají spokojení. „Je to neskutečná pomoc pro paní uklízečky, které tady uklízí po své pracovní době,“ uvedla ředitelka rýnovické školy Jana Mašindová. Vězni chodí do školy mýt okna dvakrát do roka, navíc pomáhají při stěhování nábytku či přípravě tříd na nový školní rok. Škola díky jejich pomoci ušetří.

Brigády považuje za prospěšné i speciální pedagog rýnovické věznice Zdeněk Jiruš. „Není to jen pomoc organizacím, kam chodíme, je to i pomoc pro nás při práci s vězni, aby viděli, jak vypadá normální a opravdový život,“ řekl. Podle něj se díky brigádám dostávají vězni do kontaktu s běžným životem, který mnozí ani neznají. „Někteří z nich nikdy ani nepracovali,“ uvedl a dodal, že šanci dostat se do skupin, které chodí na brigády, má každý. Ven se dostanou spíše vězni, kterým zbývá rok či dva do propuštění.

Zdroj: ČTK, foto VS ČR.

 

Go to TOP