Lokalizaci volajících na linku 112 zajistí zákon o elektronických komunikacích

Návrh poslanců na snadnější lokalizaci lidí volajících na tísňové linky se zřejmě při projednávání ve vládě setká s neutrálním stanoviskem. Bude však k němu mít některé připomínky.

Poslanci navrhli doplnit do zákona o elektronických komunikacích větu, že pokud telefon umožňuje při volání na tísňovou linku odeslat automaticky lokalizační údaje, není k jejich odeslání nutný souhlas volajícího. „Služba nyní funguje v osmi státech Evropské unie, například v Rakousku, Estonsku a Belgii, v osmi dalších se připravuje ke spuštění,“ stojí v důvodové zprávě.

Poslanecká předloha má usnadnit lokalizaci tím, že takzvané chytré telefony se systémem Android nebo iOS by automaticky odeslaly krátkou textovou zprávou se souřadnicemi volajícího operátorovi linky. Umožnilo by to rychlejší zásah záchranných složek.

Mnoho lidí, například při nehodě na silnici, není podle autorů novely schopno při tísňovém volání svou polohu spolehlivě určit. Údaj automaticky odeslaný z telefonu je podle nich přesnější než lokalizační data, která je ze zákona povinen operátorovi tísňové linky poskytnout provozovatel veřejné mobilní komunikační sítě.

Vláda v návrhu stanoviska uvádí, že již začala připravovat novelu, která reaguje na loňskou evropskou směrnici, kterou se stanoví evropský kodex pro elektronické komunikace, jehož součástí je také reforma celoevropské tísňové linky 112 a varovného systému. Vládní návrh má tento kodex převzít.

Zdroj: ČTK, foto Pixabay.

Go to TOP