AI: Egypt trestá politické aktivisty i po propuštění z vězení

Organizace na ochranu lidských práv Amnesty International obvinila egyptské úřady z přílišné kontroly politických aktivistů, kteří musí i přes podmínečné propuštění každý den strávit 12 hodin v přeplněných celách na policejních stanicích. S odkazem na zprávu organizace o tom informovala agentura Reuters.

Opatření egyptských úřadů požaduje po propuštěných, aby se každý den po dobu několika měsíců nahlásili na policii a přečkali tam celou noc, což podle lidskoprávní organizace výrazně omezuje jejich svobodu pohybu.

Amnesty International uvedla, že v podmínce je v současnosti 400 lidí, kteří byli souzeni v nespravedlivých procesech a kteří musí být na policejní stanici od šesti večer do šesti do rána. V opačném případě riskují zadržení, obvinění a v některých případech i odsouzení k dalšímu pobytu za mřížemi. V celách je podle organizace málo čerstvého vzduchu a omezený přístup k sociálním zařízením.

Mezi těmi, kdo se musí denně hlásit na policejní stanici, je i několik klíčových aktivistů takzvaného arabského jara z roku 2011 a také novinářů.

Podle organizace pro oblast Blízkého úřady „nutí mírumilovné aktivisty k tomu, aby mlčeli“. Tyto kroky také omezují jejich základní práva jako jsou svoboda projevu a možnost se shromažďovat a mohou vést až k mučení nebo nucené práci.

Zdroj: ČTK
Foto: Pixabay

Go to TOP