Senát odmítl snahu poslanců změnit systém distribuce léčiv do lékáren

Senát odmítl 25. července 2019 snahu poslanců změnit systém distribuce léčiv do lékáren.

 

Novelu, která má také umožnit úhradu léčebného konopí z pojištění, vrátil Sněmovně. Horní komora chce navíc umožnit pacientům, aby si mohli vybrat, kteří lékaři a lékárníci budou moci nahlížet do pacientových lékových záznamů. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch byl proti této úpravě.

Návrh senátorů Jitky Seitlové a Václava Hampla má umožnit, aby pacient mohl souhlas s nahlížením do lékového záznamu udělit všem lékařům a lékárníkům, nebo pouze vybraným. Souhlas by mohl udělit kdykoliv a kdykoli jej také odvolat. Senátoři to zdůvodnili mimo jiné obavami ze zneužití možnosti zjistit, jaké léky pacient bere.

Ministr to odmítl s tím, že současný režim nahlížení do lékových záznamů je dostatečně zajištěn například před komerčním zneužitím mimo jiné pod pokutou až 20 milionů korun. Přístup do záznamů nemají podle ministra provozovatelé lékáren a nemocni nemocnic. „Byla by škoda, kdybychom lékárníky z toho vyautovali,“ uvedl Vojtěch.

Vládní novela má v duchu původního záměru zajistit, že ošetřující lékaři a lékárníci budou sdílet údaje o lécích, které má pacient předepsané. Smyslem je zabránit předepisování léků, jejichž vzájemné užívání by mělo nežádoucí účinky na pacienta.

Sněmovna do novely vložila ustanovení, podle něhož má být hrazeno léčebného konopí z veřejného zdravotního pojištění, avšak ne v plné výši. Pojišťovny podle novely mají platit z 90 procent cenu 30 gramů léčebného konopí pro jednoho pacienta. Případné vyšší množství konopí až do 180 gramů by podléhalo souhlasu revizního lékaře. Podle ministerstva zdravotnictví by plná úhrada 180 gramů měsíčně na jednoho pacienta vyšla na 1,3 miliardy korun ročně, zatímco přijaté většinové hrazení bude stát pro 3000 pacientů kolem 200 milionů korun ročně.

Počet pacientů, kteří užívají léčebné konopí, se k letošnímu květnu zvýšil na 665 a lékaři jim předepsali přes pět kilogramů konopí. Loni za celý rok to bylo 447 pacientů a 4,8 kilogramu předepsaného konopí. Podle odborníků ale chybí data o úspěšnosti léčby, zejména u rakoviny. Konopí se předepisuje i lidem s roztroušenou sklerózou a AIDS. Většina pacientů je má na chronickou bolest, na níž nezabírají jiné léky.

Senát se v souladu s ministerstvem zdravotnictví postavil proti úpravě poslance Daniela Pawlase, který se týkal zajištění dostupnosti léčiv. Podle poslance by se každý distributor léčivých přípravků mohl v dobrovolně převzaté povinnosti veřejné služby zavázat k zásobování lékáren do dvou pracovních dnů od obdržení objednávky. O tuto úpravu žádala Česká lékárnická komora.

Zdroj: ČTK, foto Pixabay.

Go to TOP