Všechny investiční pobídky bude schvalovat vláda, rozhodl Senát

Vláda bude do budoucna schvalovat všechny investiční pobídky, nejen velké strategické projekty.

Pobídky chce zaměřit na projekty s vyšší přidanou hodnotou a spojené s tvorbou kvalifikovanějších pracovních míst. Počítá s tím novela zákona o investičních pobídkách, kterou po Sněmovně schválil i Senát. Novelu dostane k podpisu prezident.

Novela má posílit mezinárodní konkurenceschopnost Česka, snížit se mají rovněž nároky na státní rozpočet. Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR očekává pokles počtu žádostí o investiční pobídky z výroby s nižší přidanou hodnotou. Poslanci při schvalování ve Sněmovně vyloučili možnost poskytovat pobídky na budování call center. Do zákona však vložili lhůtu pro vládu, aby o žádostech rozhodla do třech měsíců.

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček 25. července 2019 řekl senátorům, že zákon je již za zenitem a je potřeba ho změnit. Zdůrazňoval, že investiční pobídky nebyly určeny pouze pro zahraniční investory, ale i pro domácí firmy. Ministr na dotazy senátorů ohledně vyšší přidané hodnoty upřesnil, že v zásadě půjde o firmy, které prokazatelně vynakládají peníze na vývoj a prokazatelně spolupracují s univerzitou nebo výzkumnou organizací.

Vláda se podle Havlíčka snaží přiblížit pobídky i středním a menším firmám. Uvedl, že v současné době směřuje do výzkumu a vývoje v tuzemsku 1,8 procenta hrubého domácího produktu. Vláda by ráda posílila tuto částku až na 2,5 procenta. K tomu je podle ministra nutné motivovat také soukromý sektor.

Pobídky mají nyní formu slevy na dani z příjmů firem, hmotné podpory na pracovní místo, hmotné podpory na školení a rekvalifikaci či hmotné podpory na pořízení dlouhodobého majetku. Podporovány jsou zpracovatelský průmysl, technologická centra a centra strategických služeb.

Zdroj: ČTK, foto Pixabay.

Go to TOP