Lidé, kteří utrpěli újmu při útěku z NDR, mohou být odškodněni

Lidé, kteří utekli z bývalého východního Německa a při útěku utrpěli zdravotní újmu, mohou být odškodněni. Rozhodl o tom nejvyšší správní soud v Lipsku, který se zabýval konkrétním případem muže, kterého útěk psychicky traumatizoval. O verdiktu soud informoval na svém webu.

„Opatření k zajištění hranice, která měla zabránit překročení hranice bývalé NDR (Německé demokratické republiky), byla v rozporu s právním státem. Zdravotní poškození utrpěné následkem těchto opatření může být v rámci správního práva rehabilitováno,“ konstatoval soud.

Obrátil se na něj dnes šestapadesátiletý muž, který v prosinci 1988 uprchl z východoněmeckého Braniborska do západního Berlína. Útěk se ale neobešel bez hraničních zážitků. Muž na něm spolu se svým bratrem strávil celkem 12 hodin. Hodiny čekal schovaný v bahně, aby poté začal překonávat jednu z hraničních překážek za druhou. Na posledním hraničním plotě se ale oblečením zachytil a dvojice pohraničníků mu hrozila automatickými zbraněmi. Střílet ale nakonec nezačala. Přesto podle svého advokáta tehdy šestadvacetiletý muž prožil strach ze smrti, kvůli němuž se u něj rozvinuly psychické problémy. Dodnes také trpí nočními můrami.

S žádostí o odškodnění se proto Berlíňan, který své problémy doložil i zdravotními posudky, obrátil na braniborské ministerstvo vnitra, které ale jeho žádost stejně jako soud v Postupimi odmítlo. Nejvyšší správní soud však viděl celou věc jinak.

Opatření na východoněmecké hranici podle něj byla v rozporu se zásadami právního státu, protože závažným způsobem porušovala principy spravedlnosti a přiměřenosti. Navíc byla konkrétně a individuálně zaměřena vůči postiženým, včetně žalujícího. Tomu se také podle soudu podařilo jasně doložit, k jakým zdravotním škodám u něj opatření mohla vést.

Zdroj: ČTK
Foto: Pixabay

Go to TOP