Na nádvoří věznice v Plzni byl první hudební festival Mezi katry

Na nádvoří věznice Plzeň-Bory se uskutečnil 14. července 2019 první hudební festival Mezi katry.

Pro vězně zahrály také kapely Safenat Paneach, Povodí Ohře a kapela Těleso, složená ze čtyř plzeňských vězňů. Na koncert se mohlo přihlásit 120 vězňů, zájem byl ale téměř o čtvrtinu nižší. Z oken dvou přilehlých křídel ale přihlížela další stovka vězňů a obviněných z vazebního oddělení. ČTK to řekl vězeňský kaplan Blažej Pelán.

„Hlavním smyslem je do vězení dostat kulturu, protože pro vězně je každá změna velkým zážitkem a odreagováním. Každý host s sebou přináší svobodu, své prostředí a to určitým způsobem předává,“ uvedl Pelán. Kapely ale musejí podle kaplana nabídnout také určitý přesah a výchovný moment.

„Na koncert přišli především vězni, kteří jsou bezproblémoví a plní účel výkonu trestu,“ vysvětlil Miroslav Loula, zástupce ředitele věznice, v níž je nyní 1400 vězňů včetně lidí ve vazbě.

„Písně byly o naději, dobrém životě, ale i o průšvizích,“ řekl Pelán. Témata písní se snažila nabídnout v životě nějaké východisko. Zážitek to byl i pro vystupující umělce. „Znamená to pro mě hrozně moc, že pro vás tady můžeme hrát,“ řekl vězňům zpěvák kapely Safenat Paneach Petr Wagner. Ve věznici bylo kolem 20 koncertů, dále hrál také Tomáš Klus, Štěpán Rak, kapela Znouzectnost. Umělci hráli bez nároku na honorář.

Nápad uspořádat pro vězně hudební festival přišel od vedení nápravného ústavu. V pondělí 15. července 2019 má věznice Plzeň-Bory výročí. Je to totiž 141 let ode dne, kdy do této věznice přivezli první trestance z Prahy.

Zdroj: ČTK, foto VS ČR.

 

Go to TOP