Žádná ze zemí EU zatím nemá komplexní úpravu rodinného podnikání

Rodinné firmy je třeba považovat za významný prvek ekonomiky. Doposud i v České republice chyběla vnitrostátní úprava, která by jasně definovala rodinné podnikání jako takové.

To se změnilo v půlce května 2019, kdy vláda svým usnesením definici rodinného podniku schválila. Česko se tak zařadilo mezi státy, které mají vnitrostátně upraveno rodinné podnikání. Firmám se k otevřela do budoucna cesta pro větší podporu, ať už jde o získávání dotací nebo například zaměstnávání rodinných příslušníků, i když v první fázi bude definice sloužit zejména pro statistické sledování rodinného podnikání. Na přípravě této definice se podílel i tým právníků z Deloitte Legal, který pomohl s průzkumem osvědčených zahraničních metod v této oblasti a následně i s vytvořením definice jako takové.

Do příprav byla zapojena i mezinárodní síť Deloitte Legal. Mapovalo se, zda, jak a případně tedy jakým způsobem, je rodinné podnikání upraveno v jiných evropských zemích. Z průzkumu vyplynulo, že žádná ze zemí Evropské unie sice v současné době nemá komplexní úpravu rodinného podnikání, ale v některých aspektech je rodinné podnikání velmi často v právních řádech ostatních zemí zohledněno. Na Slovensku byl dokonce připraven návrh celého zákona o rodinném podnikání, který ale nakonec nebyl přijat. Tato navrhovaná slovenská úprava se stala inspirací pro českou definici, právě s ohledem na blízkost českého a slovenského právního řádu.

Česká republika se zatím nevydala cestou úpravy rodinného podnikání v právním předpise (definice byla přijata usnesením Vlády), ale do budoucna to rozhodně není vyloučeno.

Rodinným podnikem je rodinná obchodní korporace nebo rodinná živnost. Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR, která se dlouhodobě zasazuje o to, aby stát rodinné podnikání více podporoval, oslovila právníky z Deloitte Legal s cílem nadefinovat, co se rodinným podnikáním jako takovým má vlastně rozumět. Ke spolupráci byl přizván rovněž doc. JUDr. Bohumil Havel, autor zákona o obchodních korporacích.  Finální česká definice rodinného podniku zahrnuje rodinnou obchodní korporaci a rodinnou živnost a doslovně tedy zní:

  1. Rodinnou obchodní korporací je obchodní korporace, ve které je nadpoloviční počet společníků tvořen členy jedné rodiny a alespoň jeden člen této rodiny je jejím statutárním orgánem nebo ve které členové jedné rodiny přímo nebo nepřímo vykonávají většinu hlasovacích práv a alespoň jeden člen této rodiny je členem statutárního orgánu této obchodní korporace. Za rodinnou obchodní korporaci se považuje také obchodní korporace, ve které většinu hlasovacích práv vykonává ve prospěch jedné rodiny fundace nebo svěřenský správce svěřenského fondu, pokud je současně alespoň jeden člen této rodiny členem statutárního orgánu fundace nebo svěřenský správce svěřenského fondu.
  2. Rodinná živnost je podnikání, na kterém se svou prací nebo majetkem podílejí nejméně dva členové jedné rodiny a nejméně jeden z členů této rodiny je držitelem živnostenského nebo jiného obdobného oprávnění nebo je oprávněn k podnikání z jiného důvodu.
  3. Za členy jedné rodiny se pro účely rodinného podniku považují společně pracující manželé nebo partneři nebo alespoň s jedním z manželů nebo partnerů i jejich příbuzní až do třetího stupně osoby s manžely nebo partnery sešvagřené až do druhého stupně, dále osoby příbuzné v přímé linii nebo sourozenci. Je-li mezi nimi osoba, která není plně svéprávná, zastupuje ji při hlasování zákonný zástupce, pokud je nezletilá, zastupuje ji opatrovník.

Zdroj: Deloitte, dreport 6/2019,  foto Pixabay

Go to TOP