Bavorská pohraniční policie za rok uspěla ve 26 tisíci případech

Bavorská pohraniční policie za první rok svého fungování ve více než 26 tisíci případech odhalila trestné činy, dopravní delikty nebo hledané osoby.

Na tiskové konferenci v Mnichově to 28. června 2019 řekl bavorský ministerský předseda Markus Söder. Právě jeho Křesťanskosociální unie loni vznik nového útvaru navzdory odporu opozice prosadila.

Naším cílem je najít zločince už v blízkosti hranic a nepouštět je nekontrolovaně do vnitrozemí, kde chtějí páchat trestné činy,“ řekl Söder k významu policejní složky, která působí u hranic s Českem a Rakouskem.

V rámci hraničních kontrol u Rakouska a náhodných kontrol v celé příhraniční oblasti odhalil policejní útvar mimo jiné 3169 drogových deliktů, 4836 dopravních prohřešků nebo 903 porušení zákona týkajících se zbraní a výbušnin. Ve více než 750 případech se mu podařilo najít osoby, na které byl vydaný zatykač.

Podle kritiků z řad opozice policisté stejnou práci dělali už dříve úplně stejně, jen nebyli vyčleněni do zvláštní složky. Naproti tomu boj proti nelegálnímu překračování hranic, který byl jedním z hlavních argumentů CSU pro zřízení pohraniční policie, nepatřil k hlavní náplni jeho činnosti.

Pohraniční policie na hranicích s Rakouskem zadržela celkem jen 34 lidí, které pak předala spolkové policii, protože sama nemá pravomoc z hranic lidi vracet zpět. Spolková policie z dotyčných 34 osob, vrátila 15 do Rakouska.

Bavorská pohraniční policie zahájila svou činnost začátkem loňského července. Původně měla 500 členů, nyní jich je 600 a Söder i bavorský ministr vnitra Joachim Herrmann počítají s tím, že do roku 2023 postupně naroste až na 1000.

Zdroj: ČTK, foto Pixabay

Go to TOP