Vláda odmítla novelu STAN a TOP 09 o státních zástupcích

Opětovnou novelu, kterou chtějí poslanci STAN a TOP 09 zpřesnit podmínky odvolávání vedoucích státních zástupců, vláda odmítla. Proti předloze se podle předkládací zprávy postavila jak ministerstva vnitra a spravedlnosti, tak Nejvyšší státní zastupitelství. Souhlasil s ní naopak Nejvyšší soud. S podobným návrhem přišla TOP 09 už dříve, vláda a Sněmovna ji ale před rokem zamítly. I přes negativní stanovisko kabinetu návrh projednají poslanci.

Novela počítá s tím, že vedoucí státní zástupce by bylo možné odvolat pouze po rozhodnutí kárného senátu. Předloha také vymezuje funkční období vedoucích státních zástupců. V případě nejvyššího státního zástupce by to bylo deset let, u ostatních sedm let.

Vláda věcně souhlasí s tím, aby v zákoně byla zakotvena délka funkčního období státních zástupců. Ale návrh není komplexní, proto vláda odhlasovala negativní stanovisko. Ministerstvo spravedlnosti předloží vlastní komplexní návrh.

Podle předsedy TOP 09 Jiřího Pospíšila je symbolické, že vláda novelu nepodpořila. „Žijeme v době, kdy máme trestně stíhaného premiéra, kdy bez jakéhokoliv odůvodnění došlo ke kontroverzní výměně ministra spravedlnosti a kdy panují vážná podezření, že se lidé z okolí prezidenta republiky snaží ovlivňovat živé kauzy,“ sdělil. Považuje to za důvody, proč je potřeba posílit nezávislost nejvyššího státního zástupce, kterého dnes může vláda kdykoli a bez udání důvodu odvolat. „Pouhý příslib vlády, že přijde s vlastní a lepší novelou zákona o státním zastupitelství, působí ve světle těchto událostí nedůvěryhodně a v žádném případě nemůže obstát,“ uvedl Pospíšil. „Pokud by nezávislost justice byla skutečně v zájmu této vlády, už dávno by vlastní novelu předložila,“ dodal.

Ještě před jednáním vlády se objevila informace o víkendovém výroku prezidenta, který nepřímo uvedl, že se uvažovalo o odvolání nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana. Ten 11. června 2019 na dotazy novinářů uvedl, že vůči prezidentovi Miloši Zemanovi necítí zášť a že má k němu i nadále korektní vztah. Reagoval tímto prohlášením na nedávnou kritiku své práce z Hradu. „Vztah k prezidentovi mám stále korektní, institucionálně si vážím postu prezidenta republiky, je to nejvyšší představitel České republiky,“ uvedl Pavel Zeman.

Nejvyšší státní zástupce také novinářům řekl, že nemá od politiků žádné signály o tom, že by se chystal jeho konec ve funkci. Otázky na svého případného nástupce v čele Nejvyššího státního zastupitelství označil za předčasné. Ke svému dalšímu profesnímu směřování poté, co odejde z funkce, se konkrétněji vyjádřit nechtěl.

Zdroj: ČTK
Foto: AD

 

 

Go to TOP